Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Islāma valsts uzņemas atbildību par apšaudi Briselē

Džihādistu grupējums Islāma valsts otrdien uzņēmās atbildību par pirmdien notikušo apšaudi Briselē, kurā tika nogalināti divi Zviedrijas pilsoņi, un paziņoja, ka šis uzbrukums bija vērsts pret Zviedriju par tās piedalīšanos globālā koalīcijā, kas cīnās pret džihādistiem.

""Islāma valsts" cīnītājs īstenoja uzbrukumu" Zviedrijas pilsoņiem, teikts "Islāma valsts" paziņojumā, kuru publiskoja šī grupējuma ziņu medijs "Amaq". 

"Šis uzbrukums noticis to operāciju kontekstā, uz kurām aicina "Islāma valsts", lai vērstos pret koalīcijas valstu pilsoņiem," piebilda grupējums.

Apšaudi pirmdienas vakarā sarīkoja Tunisijas pilsonis, kurš nelegāli dzīvoja Beļģijā, uz ielas nošaujot divus Zviedrijas pilsoņus un vēl vienu ievainojot tieši pirms Beļģijas-Zviedrijas futbolmača sākuma. 

Uzbrucēju, kurš mediju ziņās bija identificēts kā 45 gadus vecs tunisiešu migrants Abdesalems Lasueds, otrdienas rītā atrada un nošāva policija, mēģinot viņu aizturēt kafejnīcā Briseles Shārbēkas rajonā. 

Apšaudē aizdomās turētais bija nonācis policijas redzeslokā saistībā ar cilvēku tirdzniecību, nelegālu uzturēšanos un valsts drošības apdraudēšanu, sacīja Beļģijas tieslietu ministrs Vinsents van Kvikenborns.

Zviedrijas amatpersonas otrdien informēja, ka Lasueds arī bija izcietis cietumsodu Zviedrijā no 2012. līdz 2014.gadam. 

2016.gada jūlijā Beļģijā no ārvalstu policijas aģentūras tika saņemta neapstiprināta informācija, ka šim vīrietim ir islāmistu profils un viņš vēlas doties uz konflikta zonu, lai pievienotos džihādam, sacīja van Kvikenborns, piebilstot, ka pārbaudes nebija devušas rezultātu. "Papildus tam, ciktāl mūsu dienestiem ir zināms, nebija nekādu konkrētu pierādījumu par radikalizāciju," paziņoja ministrs.

Beļģijas valsts sekretāre patvēruma un migrācijas lietās Nikole de Mūra pavēstīja, ka vīrietis 2019.gada novembrī iesniedza patvēruma pieteikumu un pēc gada tas tika noraidīts. Viņš tika oficiāli svītrots no valsts reģistra 2021.gada februārī, un kopš tā laika viņa atrašanās vietu nevarēja noteikt, lai viņu deportētu, sacīja de Mūra.

Sociālo mediju ierakstā pēc pirmdienas uzbrukuma šāvējs bija lielījies, ka viņu iedvesmojis grupējums "Islāma valsts".

Zviedrijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka uzbrukumā tika nošauts vīrietis vecumā virs 70 gadiem no Stokholmas reģiona un vīrietis vecumā virs 60 gadiem, kurš dzīvoja ārzemēs. Ievainotais Zviedrijas pilsonis ir vīrietis vecumā virs 70 gadiem, kurš pašlaik atrodas slimnīcā.

Ministrija aicināja Zviedrijas pilsoņus ārzemēs būt pastiprināti uzmanīgiem un modriem.

Zviedrija ir starp vairākiem desmitiem valstu Globālajā koalīcijā pret "Daīš" ("Islāma valsti"). Šī koalīcija tika izveidota 2014.gadā pēc tam, kad šis grupējums ieņēma plašas teritorijas Irākā un Sīrijā. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits