Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Apstiprina Pfizer-BioNTech un Moderna vakcīnu pret Covid-19 lietošanu bērniem no sešu mēnešu vecuma

Eiropas Komisija (EK) ir apstiprinājusi uzņēmumu Pfizer-BioNTech un Moderna vakcīnu pret Covid-19 lietošanu bērniem no sešu mēnešu vecuma, informēja Zāļu valsts aģentūra (ZVA).
Šādu lēmumu EK pieņēma, balstoties uz Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) sniegto rekomendāciju.
 
"Pfizer-BioNTech" vakcīnas "Comirnaty" lietošana apstiprināta bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz četriem gadiem. Savukārt "Moderna" vakcīnas "Spikevax" lietošana apstiprināta sešus mēnešus līdz piecus gadus veciem bērniem.
 
Abas vakcīnas ir paredzētas aizsardzībai pret oriģinālo SARS-CoV-2 vīrusa celmu.
 
"Pfizer-BioNTech" un "Moderna" vakcīnas pret Covid-19 līdz šim jau ir bijušas apstiprinātas izmantošanai pieaugušajiem un bērniem vecumā no attiecīgi pieciem un sešiem gadiem.
 
Vakcīnas jāievada injekcijas veidā augšdelma vai augšstilba muskulī.
 
Bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz četriem gadiem primārā vakcinācija ar "Pfizer-BioNTech" vakcīnu "Comirnaty" jāveic ar trim devām, no kurām katrā ir trīs mikrogrami. Pirmās divas devas ievadāmas ar trīs nedēļu intervālu, bet trešā deva jāievada ne agrāk kā astoņas nedēļas pēc otrās devas.
 
Savukārt bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz pieciem gadiem primārā vakcinācija ar "Moderna" Covid-19 vakcīnu "Spikevax" var tikt veikta ar divām devām - katrā 25 mikrogrami - ar četru nedēļu intervālu.
 
Visbiežāk novērotās vakcīnu blakusparādības bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz četriem vai pieciem gadiem bija līdzīgās tām, kas novērotas cilvēkiem citās vecuma grupās. Arī bērniem vecumā no sešiem līdz 23 mēnešiem pēc "Comirnaty" saņemšanas bieži novērotas blakusparādības bija aizkaitināmība, miegainība, apetītes zudums, izsitumi un jutīgums injekcijas vietā. Savukārt bērniem vecumā no sešiem līdz 36 mēnešiem pēc vakcīnas "Spikevax" saņemšanas bieži novērotas blakusparādības bija aizkaitināmība, raudāšana, apetītes zudums un miegainība. Šīs abu vakcīnu blakusparādības parasti bija vieglas vai vidēji smagas un mazinājās pāris dienu laikā pēc vakcinācijas.
 
Abas oriģinālās reģistrētās vakcīnas "Comirnaty" un "Spikevax" efektīvi novērš ar Covid-19 saistītu smagu slimības gaitu, risku nokļūt slimnīcā un nāvi un joprojām tiek izmantotas vakcinācijas kampaņās ES, īpaši primārajā vakcinācijā.
 
Par bērna vakcinācijas plānošanu un veikšanu Latvijā aicinām vecākus sazināties ar bērna pediatru vai ģimenes ārstu.
 
EZA zinātniskās komitejās piedalās arī Latvijas Zāļu valsts aģentūras speciālisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits