Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Augstākās gaisa temperatūras rekordi Eiropā šogad jau pārspēti astoņās valstīs

Šajā gadā vēl nav pagājusi pat nedēļa, bet janvāra dienas augstākā gaisa temperatūra meteoroloģisko novērojumu vēsturē jau reģistrēta vismaz astoņās Eiropas valstīs, reģionālie rekordi pārsniegti vēl trijās, vēsta BBC.

Varšavā Polijā svētdien bija 18,9 grādus pēc Celsija silts, Bilbao Spānijā gaisa temperatūra sasniedza 25,1 grādu, kas vairāk nekā par 10 grādiem pārsniedza vidējo gaisa temperatūru šajā dienā. Pretstatā tam Ziemeļameriku pēc aukstuma viļņa, kas prasīja vairāk nekā 60 cilvēku dzīvību, tuvākajās dienās apdraud intensīva snigšana un sasalstošs lietus ziemeļu daļā un pērkona negaisi un viesuļvētras ASV dienvidu štatos.

Nacionālie augstākās gaisa temperatūras rekordi janvāra dienai jau krituši Nīderlandē, Lihtenšteinā, Lietuvā, Latvijā, Čehijā, Polijā, Dānijā un Baltkrievijā. Daudzi meteoroloģisko novērojumu staciju rekordi – Vācijā, Francijā, Ukrainā.

Meteorologi uzsver rekordtemperatūras lielo atšķirību no iepriekšējiem rekordiem. Parasti tā nepārsniedzot dažas grāda desmitdaļas. Taču Varšavā gaisa temperatūra 1. janvārī bijusi par četriem grādiem augstāka nekā iepriekšējais janvāra rekords. Baltkrievijā šajā pašā dienā sasniegts rekords 16,4 grādi, kas bijis par 4,5 grādiem vairāk nekā iepriekšējā rekordā. Spānijā Jaungada dienā temperatūra Bilbao līdzinājusies vidējai temperatūrai jūlijā. Daļā Katalonijas, ieskaitot Barselonu, pat noteikti ūdens izmantošanas ierobežojumi.

Šveicē gaisa temperatūra sasniedza 20 grādu, radot pamatīgas problēmas ar sniegu Alpos. Pat 2000 metru augstumā gaisa temperatūra bija virs nulles.

"Mēs šo varam uzskatīt par visekstrēmāko laikapstākļu notikumu Eiropas vēsturē un neapšaubāmi teikt, ka šī ir pirmā reize, kad ekstrēms laikapstākļu notikums Eiropā (ekstrēmi augstas gaisa temperatūras ziņā) ir pielīdzināms ekstrēmākajiem laikapstākļu notikumiem Ziemeļamerikā," klimatologa Maksimiljano Erreras teikto citē The Guardian. Klimata pārmaiņu pētnieks Bils Makgvaiers šim pašam laikrakstam saka: "Satraucošākais, ka globālās sakaršanas ātrums vairs īpaši nepārsteidz. Tas ir ieskats nākotnē, kad ziema nozīmēs pāris mēnešu drūmu, mitru un salīdzinoši siltu laikapstākļu un maz sala, ledus un sniega."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits