Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Tianžas otro reaktoru plānots slēgt vien 2023 .gadā

Bažās par radiāciju Āhenes iedzīvotājiem pieejamas bezmaksas joda tabletes

Āhenē Vācijas rietumos varas iestādes iedzīvotājiem par brīvu dala joda tabletes, jo radušās bažas par netālu Beļģijā esošā kodolreaktora drošību, vēsta BBC. Visiem Āhenes un tuvējās apkārtnes iedzīvotājiem ir iespējams pašvaldības mājaslapā pieteikties, lai saņemtu kuponus, kurus aptiekās būs iespējams samainīt pret joda tabletēm. Jods samazina risku saslimt ar vairogdziedzera vēzi, ja cilvēks ticis pakļauts pastiprinātai radiācijas ietekmei.

Jau iepriekš Vācijā notikuši protesti, pieprasot pavisam slēgt Tianžas reaktoru, kas atrodas aptuveni 70 kilometru attālumā no Āhenes. Gan šis, gan citi Beļģijas kodolreaktori periodiski tikuši apturēti drošības apsvērumu dēļ. 

Beļģija gan mierina, ka reaktori apsekoti, izpētītas mikroplaisas, un starptautiskie eksperti secinājuši, ka radiācijas noplūde nav ticama. 

Beļģija ieplānojusi Tianžas otro reaktoru slēgt vien 2023. gadā, bet Doeles trešo reaktoru - 2022. gadā. Pārējos piecus reaktorus ieplānots slēgt vēl vēlāk - 2025. gadā.

Āhenes varas iestāžu lēmums mudināt iedzīvotājus apgādāt sevi ar joda tabletēm tieši tagad neesot saistīts ar kādu jaunu informāciju par riskiem - pilsētas vadība norāda, ka nelaimes gadījumā gluži vienkārši nepietiktu laika visiem izdalīt tabletes, tāpēc jānodrošinās laikus. Katram cilvēkam bez maksas tiks nodrošinātas sešas tabletes. 

Jods vairogdziedzerī uzkrājas dabiski, tāpēc, uzņemot joda tabletes, vairogdziedzeris tiek piesātināts līdz tādam līmenim, ka tas vairs neuzņems radioaktīvo jodu, ja būs notikusi kodolavārija un cilvēks atradīsies bīstamās radiācijas zonā.

Top komentāri

so what?
s
Francijà joda tabletes defoltà izsniedz ikvienam, kas dziivo 10 km ràdiusà ap atomstacijàm. http://www.distribution-iode.com/
atkal
a
Šitā gan ir reāla viltus ziņa! Eiropā defoltā dala joda tabletes visiem, kas dzīvo noteiktā attālumā no atomenergostacijas. Ja nezina un nesaprot, nevajag rakstīt un radīt lasītājiem pavisam sakropļotu priekšstatu par Āhenē notiekošo. Melīgas, melīgi interpretētas ziņas ir ļaunākas par informācijas trūkumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits