Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Čārlzs III sola stiprināt Vācijas un Lielbritānijas saites

Lielbritānijas karalis Čārlzs III trešdien runā pieņemšanā Belvjū pilī slavējis Vācijas un Lielbritānijas attiecības, solot tās stiprināt.

"Attiecības starp Vāciju un Lielbritāniju man nozīmē ļoti daudz (..), un esmu pārliecinātāks nekā jebkad par to, ka tās ir vērtība mums visiem," sacīja Čārlzs III, piebilstot, ka viņa lēmums apmeklēt Vāciju drīz pēc kļūšanas par karali liecina par šo nozīmīgumu.

Jau ziņots, ka Čārlzs III kopā ar karalieni konsorti Kamillu trešdien ieradās Vācijā savā pirmajā valsts vizītē kopš kļūšanas par monarhu. Viņš kļuvis par pirmo valsts viesis, kas tika sveikts ar militāru godu pie Brandenburgas vārtiem.

"Es tikai varu jums apliecināt, ka visu laiku, kas man atvēlēts kā karalim, es darīšu visu, ko spēju, lai stiprinātu saites starp mums," paziņoja Čārlzs III.

Arī Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, kurš uzņēma karali savā oficiālajā rezidencē Belvjū pilī, uzsvēra abu valstu attiecību spēku.

Čārlzs III sacīja, ka viņu un Kamillu dziļi aizkustinājusi siltā uzņemšana Vācijā. Viņš arī pateicās vāciešiem par atbalstu pēc mātes, karalienes Elizabetes II nāves pagājušā gada septembrī.

Karalis arī izteica atzinību Vācijai par to, ka tā ir uzņēmusi vairāk nekā miljonu bēgļu no Ukrainas, piebilstot, ka tas "parāda vācu tautas gara dāsnumu."

Plānots, ka Čārlzs III šodien apmeklēs ukraiņu bēgļu centru bijušajā Berlīnes Tēgeles lidostā un uzrunās Vācijas parlamentu.

Čārlzs III, kurš apmeklēja Vāciju aptuveni 40 reizes pirms kļūšanas par karali, runu banketā teica angļu un vācu valodā.

Šteinmeiers uzdāvināja Čārlzam III fotogrāfiju, kurā viņš redzams savā pirmajā vizītē Vācijā 1962.gadā. Melnbaltajā fotogrāfijā Čārlzs III redzams 13 gadu vecumā kopā ar tēvu princi Filipu lidostā Frankfurtē.

Banketā piedalījās aptuveni 130 viesi, tai skaitā bijusī Vācijas kanclere Angela Merkele, bijušie Vācijas prezidenti Horsts Kēlers un Joahims Gauks. Merkele pusdienās sēdēja blakus karalim.

Pusdienu galdā tika liktas karpas un kreses, liellopu gaļas buljons, ganībās audzētas vistas un sēnes un visbeidzot žāvētas plūmes, austrumu frīzu melnā tēja un smilšu cepumi.

Šteinmeiers norādīja, ka Čārlza III vizīte Berlīnē notiek tieši sešus gadus pēc tam, kad toreizējā Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja oficiāli paziņoja par valsts aiziešanu no Eiropas Savienības (ES). Tā sauktais breksits tika pabeigts 2020.gada 31.janvārī.

"Šodien, sešus gadus pēc tam, kad Lielbritānija sāka procesu aiziešanai no Eiropas Savienības, mēs atveram jaunu nodaļu mūsu attiecībās. Kopā kā draugi un partneri mēs tagad raugāmies uz priekšu," uzsvēra Vācijas prezidents.

Viņš arī atzinīgi novērtēja Čārlza III interesi par vides jautājumiem, tai skaitā klimata aizsardzību un organisko lauksaimniecību.

Plānots, ka piektdien karalis ar ātrvilcienu dosies uz Hamburgu, kur viņš vispirms apmeklēs pieminekli par godu centieniem izvest ebreju bērnus no nacistiskās Vācijas uz Lielbritāniju.

Pēc tam karalim paredzēta ziedu nolikšana pie svētā Nikolaja baznīcas, kas tika sagrauta sabiedroto spēku veiktajā bombardēšanā Otrajā pasaules karā. Tagad šai vietā atrodas Hamburgas centrālais memoriāls nacisma režīma upuru piemiņai.

Čarlzs III bija plānojis apmeklēt Franciju pirms vizītes Vācijā, bet Francijā notiekošo protestu un streiku dēļ karaļa vizīte tika atlikta.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits