Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Caur Igaunijas bankām atmazgāti Magņitska lietas desmit miljoni dolāru

Caur Igaunijas bankām atmazgāti aptuveni desmit miljoni dolāru (septiņi miljoni latu), kas bijuši saistīti ar cietumā Krievijā neskaidros apstākļos mirušā korupcijas apkarotāja Sergeja Magņitska lietu, Igaunijas laikrakstam Eesti Päevaleht sacīja valsts prokurore Pireta Paukštis.

Igaunijas prokuratūra sākusi izmeklēt vairāku Krievijas pilsoņu darījumus, kas, iespējams, ir saistīti ar Magņitska nāvi. Likumsargi uzskata, ka tā dēvētie "neaizskaramie" caur Igaunijas bankām atmazgājuši daļu no 230 miljoniem dolāru, par kuru nozagšanu viņus apsūdzēja Magņitskis.

Izmeklētāji zina aptuveno summu, kas izgājusi caur Igaunijas finanšu sistēmu. Tiesa gan, pagaidām vēl netiek runāts par kontu iesaldēšanu. "2008. gadā tika veiktas aizdomīgas operācijas. Caur desmit ārvalstu uzņēmumu Igaunijas banku kontiem izgāja aptuveni desmit miljoni dolāru," sacīja Paukštis.

Igaunijas prokuratūra informāciju saņēmusi, pēc visa spriežot, no Magņitska darba devēja investīciju fonda Hermitage Capital, kas vērsies pie trim Baltijas valstīm, kā arī Somijas, Austrijas un Kipras ar lūgumu veikt banku operāciju pārbaudi.

Nedēļas sākumā Lietuva apstiprināja, ka tiek veikta izmeklēšana. Iesaldēti vairāki konti. Tiesa gan, lielākā daļa naudas no tiem jau pazudusi. Likumsargu rīcībā palikuši desmit līdz 15 tūkstoši dolāru. Neoficiāli ticis ziņots par Kipras prokuratūras aktivitātēm saistībā ar Magņitska lietas pārskaitījumiem un to, ka Šveicē iesaldēti vairāku Krievijas pilsoņu konti. Vairāki Eiropas izdevumi, arī igauņu "Eesti Päevaleht", vēstīja, ka, atsaucoties Hermitage Capital lūgumam, pārbaudes veic arī Latvijas izmeklētāji.

Saistībā ar izmeklēšanu Igaunijā prokuratūra sniedz vien ļoti skopus komentārus. Iespējamie krāpnieki izmantojuši tās pašas shēmas, kādas lietotas arī citās valstīs. "Netīrās naudas atmazgāšanas mērogi bija "iespaidīgi"," norāda Eesti Päevaleht. "No Igaunijas nauda pārskaitīta uz citām valstīm, kontu īpašnieki bija ārvalstu komerciestādes, kuras pārstāvēja ārvalstu pilsoņi, bet pārskaitīšana tika veikta, izmantojot banku operācijas internetā, tāpēc nav pamata, lai Igaunijā ierosinātu krimināllietu," skaidroja prokurore.

Tomēr Igaunijas prokuratūra ir katrā ziņā gatava sniegt atbalstu izmeklēšanai, kas ir sākta citās valstīs, sacīja Paukštis. "Igaunijas tiesībsargājošās struktūras starptautiskās sadarbības ietvaros var sniegt palīdzību tām valstīm, kas bija noziedzīgās naudas pārskaitījumu mērķis un kur darbojās noziedznieki," norādīja prokurore.

Hermitage Capital jurists Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām, astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā. Magņitskis tika apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, bet jurista kolēģi uzskata, ka viņu pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājās atmaskot. Viņš bija atklājis, ka no valsts budžeta 5,4 miljardus rubļu (93 miljonus latu) izzaguši tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, kas atriebjoties organizēja jurista kriminālvajāšanu, naudas izsaimniekošanā apsūdzot pašu Magņitski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits