Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dombrovskis: Eiropas ekonomikas un finanšu ministrs veicinās ciešāku sadarbību ar institūcijām

Eiropas ekonomikas un finanšu ministrs veicinās ciešāku sadarbību ar institūcijām, intervijā aģentūrai LETA stāstīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Viņš skaidroja, ka EK piedāvājums paredz apvienot eirozonas dalībvalstu finanšu ministru neformālās sanāksmes - Eirogrupas - vadītāja amatu ar jaunā Eiropas ekonomikas un finanšu ministra amatu, kas vienlaikus būs arī EK viceprezidenta amats.

"EK piedāvājums attiecībā uz šo ministra amatu paredz veidot līdzīgu struktūru kā tas pastāv ārlietās, kur augstais pārstāvis ārlietās ir arī EK viceprezidents. Šāda struktūra nodrošinās ciešāku sadarbību ar institūcijām, paredzot konkrētas funkcijas attiecībā uz dalībvalstu fiskālo un makroekonomisko politiku, kā arī strukturālo reformu atbalsta koordināciju un uzraudzību," atzina Dombrovskis.

Plānots, ka Eiropas ekonomikas un finanšu ministrs atskaitīsies arī Eiropas Parlamentam (EP), ko Eirogrupas prezidents līdz šim nedarīja. Dombrovskis sacīja, ka Eirogrupa ir neformāla eirozonas finanšu ministru sanāksme, tā ir starpvaldību institūcija, līdz ar to Eirogrupa nav pakļauta tiešai EP uzraudzībai. Tāpēc arī EK iesaka stiprināt demokrātisko uzraudzību, veidojot duālo struktūru, kas stiprinās EP lomu ekonomiskās un fiskālās politikas uzraudzībā.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā EK prezentēja ceļvedi Eiropas ekonomikas un monetārās savienības padziļināšanai, kurā piedāvāts ieviest Eiropas ekonomikas un finanšu ministra amatu.

Iecerēts, ka Eiropas ekonomikas un finanšu ministrs pārstāvēs Eiropas Savienības (ES) intereses gan starptautiski, gan iekšējā tirgū. EK ir pārliecināta, ka šāds jauns amats stiprinās caurredzamību un demokrātiju ES un eirozonas ekonomikas politikas izstrādē.

Plānots, ka ES dalībvalstis par jaunā ministra amatu varētu vienoties līdz 2019.gada vidum, lai šo amatu varētu iekļaut nākamās EK sastāvā.

Eiropas Ekonomikas un finanšu, nodokļu un muitas komisārs Pjērs Moskovisī iepriekš mediju pārstāvjiem sacīja, ka EK uzdevums ir stiprināt demokrātiju ES dalībvalstīs un Eiropas ekonomikas un finanšu ministra amats būs viens no šādiem instrumentiem.

"Jaunais ministrs būs EK viceprezidents un Eirogrupas vadītājs, turklāt viņam būs jāatskaitās Eiropas Parlamentam, ko Eirogrupas vadītāji līdz šim nav praktizējuši. Ja patlaban Eirogrupa lemj četrās sienās, tad pieņemtie lēmumi nav tādi, kādi tie būtu, ja tos kontrolētu Eiropas Parlaments," uzsvēra eirokomisārs.

Top komentāri

Poļitičeskijs
P
Ne ministrs. Komisārs.
Anna
A
Ah nabaga Eiropa((
Latvietis
L
Kad beidzot šo taukaino mūli nerādīs????????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits