Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dudas sāncensis dibinās jaunu pilsonisko kustību

Varšavas mērs Rafals Tšaskovskis, kuru tikko notikušajās Polijas prezidenta vēlēšanās ar nelielu balsu pārsvaru pārspēja līdzšinējais valsts galva Abdžejs Duda, piektdien paziņojis, ka dibinās jaunu pilsonisko kustību.

"Mēs veidosim kustību, kas mums ļaus (..) izmantoto to milzu enerģiju, ko esam spējuši radīt pēdējo mēnešu laikā," uzrunājot mītiņa dalībniekus Gdaņskā, paziņoja Tšaskovskis.

"Desmit miljoni cilvēku balsoja par atvērtu, iecietīgu, eiropeisku Poliju (..). Priekšā ir grūti laiki, tāpēc mums jābūt kopā, lai aizstāvētu pilsonisko sabiedrību, pašvaldības, brīvos medijus, nevalstiskās organizācijas," norādīja Varšavas mērs, kas asi kritizē valdošās nacionālkonservatīvās partijas Likums un taisnīgums (PiS) īstenoto politiku.

Jaunās kustības prioritātes būs cīņa ar klimata pārmaiņām, nodarbinātība, veselības aprūpe un vienlīdzīgas iespējas izglītībā, pavēstīja Tšaskovskis.

Viņš vairākkārt jaundibināmo kustību nodēvēja par "jauno Solidaritāti", acīmredzami pretendējot uz pārmantojamību no antikomunistiskās neatkarīgās arodkustības, kas pirms 40 gadiem tika dibināta Gdaņskā un spēlēja vadošo lomu komunistiskā marionešu režīma sagrāvē.

Neskatoties uz jaunās kustības dibināšanu, Tšaskovskis paliks arī opozīcijā esošās liberāli konservatīvās partijas Pilsoniskā platforma (PO) biedrs, saglabājot tās vicepriekšsēža amatu.

"Esmu gatavs strādāt, lai mainītu PO uz labo pusi, atvērtu to jauniem cilvēkiem, īpaši jauniešiem," norādīja politiķis. "Mums jāuzrunā tie, kas domā savādāk."

Daudzi no tiem, kuru balsis Tšaskovskis ieguva prezidenta vēlēšanās, nav PO atbalstītāji.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā Duda tika pārvēlēts uz otro pilnvaru termiņu ar 51% balsu, bet Tšaskovskis ieguva 49% balsu.

Top komentāri

spriidiic
s
Nopietns pieteikums , ar kremļa un briseles finansējumu var daudz s_dus savārīt .
citiem vārdiem runājot
c
Šorošonkulis dibinās Polijā kārtējo partiju. Iepriekšējie stipendiāti ir izrādījušies galīgi stulbi un nav attaisnojuši onkas uzticību. Onkas naudu izšķieduši, bet neko nav panākuši.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits