Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Eiropā un ASV atkal kiberuzbrukums, visplašāk skarti desmitiem uzņēmumu Ukrainā

Hakeri atkal sākuši kārtējo Eiropas mēroga kiberuzbrukumu, kurā īpaši smagi skarta Ukraina, ieskaitot elektroapgādes un telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējus.

Kiberuzbrukums, kas Eiropā otrdien skāris daudzus uzņēmumus un kurā līdz šim īpaši smagi cietusi Ukraina, sasniedzis arī ASV. Pirmais uzņēmums Savienotajās Valstīs, kas paziņojis, ka cietis šajā uzbrukumā, ir zāļu ražošanas gigants Merck.

Ukrainas medijs Unian.net, atsaucoties uz citiem Ukrainas medijiem, vēsta, ka hakeriem izdevies ielauzties arī Ukrainas Ministru kabineta, Kijevas Metro un Kijevas Boryspil starptautiskās lidostas datortīklā. Ukrainas Valsts banka brīdinājusi citus finanšu tirgus dalībniekus par piedzīvoto kiberuzbrukumu, kā arī komercuzņēmumu un valsts uzņēmumu tīmekļa vietnēm.

"Pateicoties masveidīgam Petja.A vīrusa uzbrukumam mūsu informācijas sistēmām, birojiem un kontaktu centram, pašlaik nevaram apkalpot klientus," atzinis ekspressūtījumu sniedzējs Nova Pochta.

Kiberuzbrukums skāris arī Černobiļas atomelektrostacijas (AES) radiācijas uzraudzības sistēmu, piespiežot darbiniekus ķerties pie individuālajiem radiācijas dozimetriem, vēsta amatpersonas.

Kiberuzbrukuma rezultātā AES izmantotā Windows datorprogramma ir atslēgusies, vēsta ap Černobiļu izveidotās drošības zonas uzraudzības iestāde.

Zināms, ka izspiedējvīruss nonācis arī līdz Latvijai, vēsta Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.lv.

Ukrainā kiberuzbrukumā cietuši tādi pakalpojumu sniedzēji kā elektroapgādes kompānija Kyivenergo, telekomunikāciju gigants Ukrtelecom, vairākas bankas - Oschadbank, Sberbank, Ukrsotsbank, Ukrgasbank, OTP Bank un PrivatBank.

Līdz ar uzbrukumu iestāžu datoros ieviesies vīrusu šifrētājs. Mobilo telekomunikāciju sniedzējs Kyivstar paziņojis, ka līdz dienas beigām tiek izslēgti visi tajā strādājošo cilvēku datori.

Vienlaikus arī Krievijas valstij piederošais naftas uzņēmums Rosneft otrdien paziņojis, ka tā serveri tikuši pakļauti spēcīgam kiberuzbrukumam.

Tāpat izskan ziņas par uzbrukumu arī Dānijas transporta un enerģētikas milzim A.P. Moller-Maers visas tā struktūrvienības gan pašā Dānijā, gan ārvalstīs.

Arī spāņu mediji vēsta, ka uzbrukumiem pakļauti tādi lieli starptautiskie uzņēmumi kā pārtikas ražotājs "Mondelez" un advokātu firma DLA Pipe.

Par uzbrukumiem ziņo arī britu reklāmas uzņēmums WPP un franču celtniecības materiālu ražotājs Saint-Gobain.

Pagaidām nav zināms, kas varētu stāvēt aiz šī uzbrukuma, taču eksperti, analizējot sociālajos tīklos izplatītos ekrānšāviņus, spriež, ka uzbrukumā atkal tiek izmantots izspiedējvīruss.

Pasaule vēl šobrīd nav pilnībā atguvusies no maija vidū pieredzētā globālā kiberuzbrukuma, kurā tika izmantots izspiedējvīruss "WannaCry".

Saskaņā ar ekspertu atzinumu otrdienas uzbrukumā tiek izmantots izspiedējvīruss Petya, kas bloķē lietotāju datorus, pieprasot pārskaitīt 300 ASV dolārus, konvertējot tos virtuālajā valūtā "bitcoin".

pievienotas 6. un 7. rindkopas

Top komentāri

kiberuzbrukums
k
arī madžiņdienai - ekrānu okupē nenovācama lienošā idiotreklāma!
Latvijas mēroga kiberuzbrukums:
L
DELFI dzēš, kā jau pierasts politiskus komentārus. Tā pat kā TVNET ir visu laiku darījis. Dzēstais komentārs: ---- Par 3,9 miljoniem eiro pārdota daudzstāvu māja Zolitūdes traģēdijas vietā Otrdiena, 2017. gada 27. jūnijs -- - vai tiešām tādi muļķi muļķu zemē vel atrodami, kas par tādu cenu stāda savus dalderus muļķu zemē, cerot uz to, ka izaugs VVF muļķu koks?
ha
h
Uzbrukumus Dvīņu torņiem organizēja CIP aģent un Bušu ģimenes draugs bin Ladens. CIP par gaidāmo uzbrukumu zināja, tikai neko nedarīja, lai to novērstu. Kādēļ? Vai tāpat nav ar kiberuzbrukumiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits