Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Eiropadome aicinājusi EK steidzami īstenot atbalsta pasākumus piena ražotājiem un cūkkopjiem

Eiropadome izteikusi aicinājumu Eiropas Komisijai (EK) nekavējoties īstenot visus nepieciešamos atbalsta pasākumus piena ražotājiem un cūkkopjiem, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Vienlaikus Eiropas Savienības (ES) valstu līderi uzskata, ka visiem piegādes ķēdes dalībniekiem būtu jāpalīdz samazināt tirgus nelīdzsvarotību.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas aprēķiniem laika periodā no 2014.gada jūlija līdz šī gada maijam piena iepirkuma cena ir samazinājusies par 38%. Ņemot vērā cenu tendences un piena iepirkuma apjomus, līdz šī gada augustam Latvijas piena ražotāju ieņēmumu samazinājums varētu sasniegt 132,7 miljonus eiro.

Savukārt piena un piena produktu eksports laikā no 2014.gada augusta līdz 2015.gada decembrim, salīdzinot ar līdzvērtīgu periodu pirms Krievijas importa embargo, samazinājies par 129,3 miljoniem eiro. Savukārt cūkgaļas iepirkuma cena maija beigās bija par 11,3% zemāka nekā pirms Krievijas embargo ieviešanas.

Zaudējumu kompensēšanai jau līdz šim izmantoti atbalsta pasākumi, kuru mērķis ir importa embargo ietekmes mazināšana. ES pagaidu ārkārtas atbalsts 7,72 miljonu eiro apmērā piešķirts 2014.gada novembrī, ES pagaidu ārkārtas atbalsts 8,45 miljonu eiro apmērā lopkopības nozaru lauksaimniekiem piešķirts pērn oktobrī.

Jau vēstīts, ka visā ES, tostarp Latvijā, šogad vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc Krievijas embargo noteikšanas un kvotu sistēmas atcelšanas. Kopš 2014.gada jūlija līdz 2016.gada maijam piena cena samazinājusies par 38%, ilgstoši nenosedzot ražošanas izmaksas. Šovasar iepirkuma cena varētu pazemināties līdz pat 12 eirocentiem par vienu kilogramu piena, kas ir zemākais līmenis kopš iepriekšējās krīzes 2009.gadā.

Savukārt ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans pavēstījis, ka nākamajā Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē, kas notiks 18.jūlijā, nāks klajā ar jauniem priekšlikumiem tirgus krīzes situācijas risināšanai. Tajā komisārs akcentēšot pasākumus, kuri varētu risināt piena pārprodukcijas problēmu, piena pieprasījuma un piedāvājuma stabilizēšanu un līdzsvarošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits