Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Eiropas Ebreju kongress saskata antisemītisma pastiprināšanos Polijā

Eiropas Ebreju kongress ceturtdien pauda "nopietnas bažas" par tā saskatīto antisemītisma pastiprināšanos Polijā un "attiecību pasliktināšanos starp Polijas valdību un ebreju kopienu".

Briselē bāzētā organizācija paziņoja, ka jau apmēram gadu neviens Polijas valdības ministrs nav ticies ar Ebreju reliģisko kopienu savienības Polijā līderiem, lai gan šajā laikā pieaudzis antisemītisku incidentu skaits.

"Visā Eiropā valdības konsultējas ar kopienas vietējiem oficiālajiem līderiem, lai lūgtu viņu padomu un koordinētu atbildi uz antisemītismu," sacīja Eiropas Ebreju kongresa prezidents Moše Kantors. "Tomēr Polija izceļas kā piemērs vadībai, kurai ir maza interese par dialoga uzsākšanu ar ebreju kopienu."

Polijas ebreju līderi augusta sākumā vēstulē valdošās partijas Likums un taisnīgums (PiS) līderim Jaroslavam Kačiņskim pauda savas bažas, atzīmējot galēji labējo ekstrēmistu grupējumu klātbūtnes palielināšanos sabiedriskajā dzīvē, kā arī naida runas un vardarbības pastiprināšanos pret ebrejiem.

Viņi nesaņēma atbildi uz šo vēstuli un nepanāca tikšanos ar Kačiņski, tomēr Kačiņskis pēc dažām dienām tikās ar vairākiem ebreju pārstāvjiem no citām organizācijām, tai skaitā no ortodoksālo jūdaistu kustības Chabad.

Šī tikšanās izraisīja oficiālo ebreju kopienas pārstāvju bažas, ka Kačiņskis mēģina viņus marginalizēt un notušēt antisemītisma jautājumu.

Polijas galvenais rabīns Mihaels Šudrihs atzina, ka ebreji vēl arvien jūtas daudz drošāk Polijā nekā citās Eiropas valstīs, kur antisemītisms ir daudz spēcīgāks un reizēm izpaužas vardarbībā, tai skaitā Francijā, Skandināvijas valstīs un Ungārijā. Viņš tomēr sacīja, ka situācija pasliktinās un "vislielākās bažas rada komunikācijas trūkums ar valdību".

"Pirmoreiz daudzu gadu laikā cilvēki nejūtas simtprocentīgi komfortabli," Šudrihs ceturtdien sacīja intervijā ziņu aģentūrai Associated Press. "Nav jau tā, ka valdība to atbalstītu, bet mums vajag, lai tā būtu piesardzīgāka, skaidri formulējot jebkādas antisemītisma vai rasisma formas noraidīšanu."

Top komentāri

Pirmā rindiņa
P
"Briselē bāzētā organizācija paziņoja" - tālāk var nelasīt, izskatās, ka no mūsdienu Briseles nāk viss pasaules ļaunums...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits