Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Eiropas Parlaments apstiprina ES nākamā gada budžetu

Eiropas Parlamentā (EP) šodien tika apstiprināta nostāja par Eiropas Savienības (ES) nākamā gada budžetu, ko veido saistības 166 miljardu eiro apmērā un maksājumi 149 miljardu eiro apmērā, aģentūru LETA informēja Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis.

Šis ir pēdējais ES budžets, kuru pieņem EP un Eiropas Komisija (EK) šajā sastāvā pirms vēlēšanām nākamā gada maijā, kā arī vēl nav panākta vienošanās ar Lielbritāniju, kuras izstāšanas termiņš ir 2019.gada marts.

EP Budžeta komitejas locekle Inese Vaidere skaidroja, ka nākamgad, iespējams, ES kļūs par vienu dalībvalsti mazāka, tomēr vēl līdz 2020.gadam Lielbritānijai ir jāpilda savas apņemšanās un jāturpina iemaksas kopējā budžetā. "Latvijas ekonomikas izaugsmei un savas konkurences attīstīšanai ir ļoti svarīgs finansējums bez pārrāvumiem, ko 2019. gada Eiropas Savienības budžets plāno nodrošināt," pauda Vaidere.

Deputāte arī norādīja, ka no kopējā budžeta teju 80 miljardi eiro plānoti ES ekonomikas izaugsmes atbalstīšanai. Savukārt EK ir piedāvājusi Erasmus+ finansējumu palielināt par 1360 miljoniem eiro jeb 10% salīdzinājumā ar 2018.gadu.

Eiropas Savienošanas instrumentam transporta jomā nākamgad iecerēts piešķirt papildu 40 miljonus eiro. Vaidere norādīja, ka šāds solis ir nozīmīgs arī Latvijai, jo tieši reģionālie infrastruktūras projekti, kā, piemēram, Rail Baltic, ir budžeta izlietojums ar Eiropas pievienoto vērtību.

Pēc deputātes paustā, ES nākamā gada finansējums lauksaimniecībai saglabāsies gandrīz 60 miljardu eiro apmērā.

Katru gadu EK iesniedz ES budžeta projektu. Pamatojoties uz to, EP un Eiropas Padome pieņem savu nostāju, attiecīgi atšķirības starp abu institūciju pozīcijām risina tā dēvētajā samierināšanas procedūrā. Visas trīs institūcijas tiks pārstāvētas 16.novembra sanāksmē Briselē, kad tiek plānots pieņemt galīgo ES nākamā gada budžetu.

Top komentāri

Rutina
R
Ko si bada dzeguze Vaidere, veca ciba- politiska prostituta, kluse, ka Latvijas zemnieki sanem 5-reizes mazakas tiesmaksajumu subsidijas ka rietumu valstis Vacija, Spanija, Griekija, Zviedrija, Danija.....un cik var saprast no jauna ES budzeta tad nekadu pozitivu izmainu nav gaidams Latvijas zemniekiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits