Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Eiropas Parlaments pēcBrexit saruks

Eiropas Parlamenta vietu skaitam pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās būtu jāsarūk no 751 līdz 705, paredzot vietas arī jaunām dalībvalstīm, šodien lemts EP.

EP trešdien apstiprinātais vietu skaita pārdalījums līdzās samazinājumam no 751 līdz 705 vietām radītu 46 vietu “rezervi”. Daļa vai visas šīs vietas varētu tikt atvēlētas jaunām dalībvalstīm vai netikt aizpildītas, lai samazinātu EP izmēru, portāla Diena.lv pavēstīja Eiropas Parlamenta pārstāvji Latvijā. 

Atlikušās 27 Apvienotās Karalistes deputātu vietas būtu jāsadala starp 14 pašlaik nepietiekami pārstāvētajām ES valstīm, uzskata deputāti.

Latvija un Lietuva papildu vietas nesaņems, toties Igaunijai iegūs vienu vietu. Tāpat vairāk vietu būt Rumānijai, Nīderlandei, Francijai, Itālijai, Spānijai, Polijai, Zviedrijai, Austrijai, Slovākijai, Somijai, Īrijai, Horvātijai un Dānijai. 

Deputāti arī uzsver, ka šis sadalījums stātos spēkā tikai tad, ja Apvienotā Karaliste izstāsies no ES. Pretējā gadījumā spēkā paliktu pašreizējā kārtība.

Priekšlikums Eiropadomes lēmumam trešdien tika apstiprināts ar 431 balsi pret 182, 61 deputātam atturoties.

Parlamenta līdzziņotājs Pedro Silva Pereira (S&D, Portugāle) sacīja: “Šis balsojums ir nozīmīgs solis uz priekšu Eiropas demokrātijai. Jaunais vietu sadalījums nozīme, ka mēs samazināsim vietu skaitu parlamentā, nesamazinot to nevienai dalībvalstij. Tās valstis, kas pašlaik nav pietiekami pārstāvētas, saņems 27 no 73 Apvienotās Karalistes vietām. Tas Eiropas Parlamentu padarīs par taisnīgāku pārstāvēto pilsoņu atspulgu.”

Saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienību 14. panta 2. punktu EP deputātu skaits nevar pārsniegt 750 (neskaitot priekšsēdētāju). Tas arī nosaka, ka dalībvalstu pārstāvniecība Parlamentā ir “līdzsvaroti proporcionāla”, un nevienai valstij nav mazāk kā sešu vai vairāk nekā 96 deputātu vietu.

“Līdzsvarotā proporcionalitāte” nozīmē, ka mazākām valstīm nav vairāk vietu kā lielākām. Tāpat šis princips nosaka, ka attiecība starp iedzīvotāju skaitu un deputātu vietu skaitu pirms noapaļošanas līdz veseliem skaitļiem pieaug, ja pieaug iedzīvotāju skaits.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits