Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

EK iesūdzējusi Ungāriju tiesā saistībā ar LGBT likumu

Eiropas Komisija (EK) iesūdzējusi Ungāriju Eiropas Savienības Tiesā (EST), lai atceltu likumu, kas ierobežo piekļuvi informācijai par LGBT jautājumiem, un lēmumu anulēt apraides licenci valsts pēdējai neatkarīgajai radiostacijai.

Ungārijas likums diskriminē cilvēkus, balstoties uz viņu seksuālo orientāciju un dzimuma identitāti, uzskata EK.

EK jau vairākkārt brīdinājusi Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna valdību, ka tās pieņemtie lēmumi ir pretrunā ES tiesībām, un ilgi apsvērusi vēršanos tiesā saistībā ar Ungārijā pagājušā gada jūnijā pieņemto likumu, taču vilcinājusies, bažījoties, ka šāds solis saasinās pret ES vērsto Budapeštas propagandu.

Likums cita starpā ierobežo bērniem un jauniešiem piekļuvi grāmatām, filmām un citam saturam, kurā runāts par jautājumiem, kas saistīti ar homoseksuāļu un citu seksuālo minoritāšu kopienām (LGBTIQ) un dzimuma identitāti.

Orbāns noliedzis apgalvojumus, ka šis likums ir diskriminējošs, norādot, ka tas stiprina vecāku kontroli pār bērnu seksuālo izglītību skolās.

"Ungārijas likums ir apkaunojums," pagājušajā gadā izteicās EK prezidente Urzula fon der Leiena, sākot procesu par ES tiesību pārkāpšanu, kas šodien rezultējās ar sūdzību tiesā.

Ungārijas LGBT likums izpelnījies arī spēcīgu ES dalībvalstu kritiku. Nīderlandes premjerministrs Marks Rite izteicies, ka Ungārijai būtu jāizstājas no ES vai jāpanāk tās izstāšanās, ja tā neievēro ES pamattiesības.

Tomēr Ungārija ir atteikusies piekāpties, lai gan sarakstē ar EK tai nav izdevies pārliecināt Briseli, ka likums atbilst ES tiesībām.

EK skatījumā šis likums ir nesamērīgs un ievieš nepamatotus ierobežojumus, kas diskriminē cilvēkus, balstoties uz viņu seksuālo orientāciju.

Ja Ungārija neievēros EST spriedumu šajā lietā, tai var tikt piemērotas bargas sodanaudas.

EK vērusies tiesā pret Ungāriju arī saistībā ar tās lēmumu noraidīt Ungārijas neatkarīgās radiostacijas "Klubradio" pieteikumu apraides frekvencei.

Ungārijas mediju padome, kuras locekļi ir Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna atbalstītāji, 2021.gada martā atzina "Klubradio" pieteikumu par nederīgu.

EK drīz pēc tam sāka pret Ungāriju procedūru par ES tiesību pārkāpšanu, kritizējot šo Ungārijas lēmumu kā necaurspīdīgu un diskriminējošu. Šodien EK vērsās tiesā arī šajā jautājumā.

EK sākusi procedūru pret Ungāriju arī patvēruma lūgumu jautājumā.

Ungārija var kļūt arī par pirmo ES dalībvalsti, kam var tikt samazināts ES finansējums par likuma varas neievērošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits