Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

EP apstiprina ES-Japānas brīvās tirdzniecības nolīgumu

Eiropas Parlaments (EP) trešdien deva piekrišanu Eiropas Savienības (ES) un Japānas tirdzniecības nolīgumam, kas kļuvis par visu laiku vērienīgāko ES divpusējās tirdzniecības vienošanos, aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

Nolīgums atcels gandrīz visas muitas nodevas, ik gadu samazinot Eiropas ražotāju un pakalpojumu sniedzēju izmaksas par apmēram vienu miljardu eiro. Deputāti uzskata, ka līgums ir signāls par labu uz noteikumiem balstītai, brīvai un taisnīgai tirdzniecībai laikā, "kad starptautisko kārtību apdraud ar protekcionismu saistīti izaicinājumi".

Birojā skaidroja, ka visjutīgākās ES nozares, piemēram, rīsu audzēšana, arī turpmāk būs pasargātas, bet vīnam, sieram, liellopu gaļai, cūkgaļai, makaroniem, šokolādei un cepumiem piemērotās muitas nodevas tiks atceltas uzreiz vai pēc pārejas perioda. Nolīgums aizsargās 205 Eiropas ģeogrāfiskās izcelsmes norādes, tā palīdzot mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU). 78% Eiropas eksportētāju uz Japānu ir MVU. To atbalstam EP aicina Eiropas Komisiju (EK) izveidot īpašus MVU kontaktpunktus.

Tāpat Japāna atvērs savu publiskā iepirkuma tirgu dzelzceļa nozarē un lielākajās pilsētās arī citās nozarēs. Nolīgums arī atvieglos piekļuvi tirgum e-komercijas, jūras transporta un pasta pakalpojumu nozarēs.

EP atzinīgi vērtē augsta līmeņa vides un darba tiesību aizsardzību, apņemšanos īstenot Parīzes nolīgumu cīņai pret klimata pārmaiņām, un aicina abas puses iestāties par ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu. Vienlaikus deputāti uzsvēra, ka Japānai jāratificē visi Starptautiskās Darba organizācijas noteiktie darba noteikumi.

ES un Japānas Ekonomisko partnerattiecību nolīgums tika apstiprināts ar 474 balsīm, pret balsojot 152, bet 40 deputātiem atturoties.

EP ar 535 balsīm, pret balsojot 84, bet 45 deputātiem atturoties, apstiprināja arī ES un Japānas Stratēģisko partnerattiecību nolīgumu, kas paplašina sadarbību tādās nozarēs kā enerģētika, izglītība, pētniecība un izstrāde, cīņa ar klimata pārmaiņām un terorisma apkarošana.

Japāna vienošanos jau apstiprinājusi, un paredzams, ka ES Padome tirdzniecības nolīgumu apstiprinās 21.decembrī. Tas stāsies spēkā 2019.gada 1.februārī. Stratēģisko partnerattiecību nolīgums vēl jāratificē visām dalībvalstīm.

Ekonomisko attiecību nolīgums tika parakstīts 2018.gada 17.jūlijā. Tas radīs 600 miljonu cilvēku lielu tirdzniecības zonu, kas aptvers trešdaļu pasaules IKP un 40% pasaules tirdzniecības. Joprojām turpinās ES un Japānas sarunas par investīciju aizsardzības nolīgumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits