Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

ES amatpersona aicina Turciju mainīt toni, lai izvairītos no izolācijas

Turcija ir nonākusi starptautiskā izolācijā, un tai jāmīkstina savs tonis, ja tā vēlas sagaidīt būtisku piekāpšanos no Eiropas Savienības (ES), trešdien paziņojis Eiropas Parlamenta (EP) ziņotājs Turcijas jautājumos Načo Sančess Amors.

Ankaras asie izteikumi par ārlietām bija viens no galvenajiem šķēršļiem attiecību uzlabošanai ar Briseli, norādīja amatpersona.

Turcija vēlas, lai Eiropas Savienība vienkāršo vīzu režīmu Turcijas pilsoņiem, kā arī vēlas atjaunināt 1995.gada muitas vienošanos ar ES, kas varētu palīdzēt palielināt eksportu.

ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels pagājušajā nedēļā rekomendēja piedāvāt Turcijai abus variantus apmaiņā pret piekāpšanos no Turcijas puses. Cita starpā ES vēlas, lai Turcija aktīvāk vēršas pret Krievijai piemēroto sankciju apiešanu un panāk progresu Kipras jautājumā.

Sančess Amors, kurš apmeklēja Turciju faktu noskaidrošanai, paziņoja, ka Ankarai būtu arī jāatturas izmantot agresīvu toni. Viņš norādīja, ka Turcija atrodas starptautiskā izolācijā un tās vienīgais draugs ir Azerbaidžāna.

Turcija kļuva par ES kandidātvalsti 1999.gadā, bet sarunas par iestāšanos tika sāktas 2005.gadā. Taču kopš 2018.gadā šis process ir faktiski iesaldēts.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans šonedēļ dosies vizītē uz Grieķiju, cenšoties uzlabot attiecības ar vēsturisko pretinieci. Taču vēlēšanu kampaņas laikā maijā viņš vairākkārt kritizēja Rietumus un pagājušajā mēnesī vizītē Vācijā nosodīja Berlīnes atbalstu Izraēlai tās karā ar palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās".

Sančess Amors sacīja, ka daudziem Turcijas ārpolitikas lēmumiem ir iekšpolitiski motīvi, un skarbie izteikumi par Rietumiem labi rezonē Turcijas sabiedrībā. Taču, lai kļūtu par labu kaimiņu un dalībvalsti, ir jāievēro nosacījumi, viņš piebilda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits