Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

ES iegulda vairāk nekā 100 miljonus eiro jaunos programmas LIFE projektos

Eiropas Komisija (EK) pirmdien, 17.februārī, paziņoja par 101,2 miljonu eiro ieguldījumu vides un klimata pasākumu programmas LIFE jaunākajos projektos. Ar šo finansējumu tiks atbalstīti desmit liela mēroga vides un klimata projekti deviņās dalībvalstīs, tādējādi palīdzot Eiropai pāriet uz ilgtspējīgu ekonomiku un klimatneitralitāti. Šie projekti tiks īstenoti Kiprā, Igaunijā, Francijā, Grieķijā, Īrijā, Latvijā, Slovākijā, Čehijā un Spānijā, portālu Diena.lv informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.

Programma LIFE ir Eiropas Savienības (ES) instruments vides aizsardzības un klimata aizsardzības pasākumu finansēšanai. Tā darbojas kopš 1992. gada un ir līdzfinansējusi vairāk nekā 5400 projektu visā ES un trešās valstīs. Vienmēr vienlaicīgi tiek īstenoti aptuveni 1100 projekti. Budžets 2014.–2020. gadam ir noteikts 3,4 miljardu eiro apmērā. LIFE integrētie projekti tika ieviesti 2014. gadā, lai palīdzētu dalībvalstīm ievērot atbilstību galvenajiem ES vides, dabas un klimata tiesību aktiem. Nākamajā ES ilgtermiņa budžetā 2021.–2027. gadam EK ierosina LIFE finansējumu palielināt par gandrīz 60 %.

"Eiropas zaļā kursa mērķis ir uzlabot iedzīvotāju labklājību un pārticību, vienlaikus aizsargājot dabu un klimatu. LIFE projektiem jau daudzus gadus ir bijusi būtiska nozīme, un tiem ir liela praktiskā ietekme. Ar šodienas ieguldījumu 100 miljonu eiro apmērā mēs palīdzēsim Eiropā saglabāt vērtīgas dabiskās dzīvotnes, uzturēt gaisa tīrību un samazināt piesārņojumu daudzos ezeros un upēs," sacīja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks Franss Timmermanss.

"LIFE integrētie projekti dod iespēju dalībvalstu iestādēm viest būtiskas izmaiņas vidē un cilvēku dzīvē. Šie projekti palīdzēs dalībvalstīm saglabāt dabu, uzlabot gaisa un ūdens kvalitāti un padarīt ekonomiku zaļāku. Tas uzlabos mūsu noturību pret klimata pārmaiņām," norādīja par vidi, okeāniem un zivsaimniecību atbildīgais EK loceklis Virgīnijs Sinkēvičs.

Integrētie projekti uzlabo iedzīvotāju dzīves kvalitāti, palīdzot dalībvalstīm ievērot atbilstību ES tiesību aktiem sešās jomās: daba, ūdens, gaiss, atkritumi, klimata pārmaiņu mazināšana un pielāgošanās klimata pārmaiņām, portālam Diena.lv skaidro EK pārstāvniecībā Latvijā. Tie atbalsta vides un klimata tiesību aktu koordinētu īstenošanu plašā teritoriālā mērogā, piesaistot finansējumu no citiem ES avotiem, valsts un reģionālajiem dalībniekiem un privātajiem ieguldītājiem.

Ir paredzēts, ka LIFE ieguldījumi piesaistīs papildu līdzekļus vairāk nekā 6,5 miljardu eiro apmērā, jo dalībvalstis var izmantot arī citus ES finansējuma avotus, ieskaitot lauksaimniecības, reģionālos un struktūrfondus, pamatprogrammu Apvārsnis 2020, kā arī valsts fondus un privātā sektora ieguldījumus.

Liela mēroga projekti atbalstīs Eiropas zaļo kursu un ES mērķi līdz 2050. gadam kļūt par pasaules pirmo klimatneitrālo kontinentu. Tie palīdzēs atjaunot un saglabāt ekosistēmas un sugas, no kurām mēs visi esam atkarīgi, virzīties uz aprites ekonomiku, uzlabot gaisa un ūdens kvalitāti, palielināt ilgtspējīgu finansējumu un noturību pret klimata pārmaiņām Eiropā.

Integrēti projekti Igaunijā, Īrijā un Kiprā palīdzēs saglabāt Eiropas dabu un uzlabot ES aizsargājamo teritoriju tīkla Natura 2000 pārvaldību. Ieguvēji būs daudzas svarīgas dzīvotnes un sugas: meži, lauksaimniecības zemes, pļavas, piekrastes teritorijas, kūdrāji un apputeksnētāji. Šīs dzīvotnes darbojas arī kā vērtīgi oglekļa dioksīda piesaistītāji.

Ar projektu Grieķijā tiks veicināta atkritumu rašanās novēršana un atkritumu atkalizmantošana, līdz ar to samazinot poligonos apglabāto sadzīves atkritumu daudzumu. Lai palīdzētu veidot aprites ekonomiku, tiks izstrādāti jauni atkritumu rādītāji un standarti.

LIFE finansējums palīdzēs Slovākijai izpildīt ES direktīvas par gaisa kvalitāti un samazināt iedzīvotāju eksponētību kaitīgajiem gaisa piesārņotājiem. Labumu gūs arī kaimiņvalsts Čehija, kuru skar līdzīgas gaisa kvalitātes problēmas.

Integrētie projekti, kas tiks realizēti upju baseina mērogā, aizsargās un uzlabos ūdens kvalitāti Īrijā un Latvijas upēs un ezeros, ļaujot tām izpildīt savas saistības, kas noteiktas ES Ūdens pamatdirektīvā.

LIFE finansējums atbalstīs arī lielāku noturību pret klimata pārmaiņām. Projekti integrēs pielāgošanos klimata pārmaiņām plānošanā un citās politikas jomās Spānijā, kā arī veidos pielāgošanās spējas Francijā, izmantojot dabā rodamus risinājumus.

 Arī Francijā integrētais projekts palīdzēs novērst būtiskas zināšanu nepilnības šajā jomā un integrēt zaļos finanšu produktus visās finansēšanas pamatjomās.

 

Top komentāri

ko?
k
Vai esat pamanījuši, ka raksts ir gana garš, bet galvenais tā arī netika pateikts - kādu īsti projektu īstenos Latvijā?
VVZ
V
Ekofašisms, tautā saukts arī par "grētismu", sāk savu destruktīvo darbību.
paruna
p
Latvieši allaž zaļo kursu ir saukuši par skuju taku.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits