Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

ES līderi meklēs kopīgu nostāju pret Trampa politiku

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi trešdien mēģinās saskaņot savu nostāju, reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumiem izstāties no kodolvienošanās ar Irānu un piemērot muitas tarifus alumīnija un tērauda importam

Paredzēts, ka 28 valstu līderi apspriedīs arī situāciju Tuvajos Austrumos pēc vairāku desmitu palestīniešu nāves sadursmēs pie Gazas sektora un Izraēlas robežas, kas saistītas ar Trampa lēmumu pārcelt ASV vēstniecību Izraēlā uz Jeruzalemi.

Tādējādi Baltā nama saimnieks faktiski ir "nolaupījis" ES Sofijas samita dienaskārtību, kuru sākotnēji bija iecerēts pamatā atvēlēt bloka attiecībām ar Balkānu reģiona valstīm.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks pavēstījis, ka dalībvalstu līderi Sofijā izvērtēs "nesenos globālos notikumus, konkrēti prezidenta Trampa paziņojumus par Irānu un tirdzniecību, kā arī pēdējos dramatiskos notikumus Gazā".

Dienu iepriekš Lielbritānijas, Francijas un Vācijas ārlietu ministri jau tikušies ar savu Irānas kolēģi, cenšoties saglābt lielvaru vienošanos ar Teherānu par tās kodolprogrammu, kuras turpmāko pastāvēšanu apdraud Vašingtonas lēmums no tās izstāties.

"Es vēlos, lai mūsu debates nešaubīgi apliecinātu, ka tik ilgi, kamēr Irāna ievēros vienošanās nosacījumus, arī ES to ievēros," teikts Tuska vēstulē, kas nosūtīta dalībvalstu vadītājiem.

Viņš informējis, ka pārējos kolēģus ar savu situācijas vērtējumu iepazīstinās Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Eiropadomes prezidents piebildis, ka ES augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers savukārt izklāstīs iespējamos pasākumus, kādus varētu veikt, lai aizstāvētu bloka ekonomiskās intereses Irānā, kuras apdraud ASV sankcijas pret uzņēmumiem, kam ir darījumi ar Teherānu.

Tomēr ES diplomāti centušies pieklusināt satraukumu, kuru radījusi spriedze Eiropas un ASV attiecībās, kāda nav pieredzēta kopš 2003.gada iebrukuma Irākā.

"Mēs šeit neesam panikā un neesam ārkārtējā laika trūkumā," izteicies viens no augsta ranga bloka diplomātiem.

Neskatoties uz lielo uzmanību attiecībām ar ASV, pēc darba vakariņām dalībvalstu līderiem tomēr paredzēta tikšanās arī ar Albānijas, Bosnijas-Hercegovinas, Kosovas, Maķedonijas, Melnkalnes, un Serbijas vadītājiem.

Top komentāri

retorisks jautājums
r
Divi Vācijas futbola valstsvienības futbolisti fotografējas ar Erdoganu un paziņo, ka Erdogans ir viņu prezidents. Vārdu sakot, visa integrācija vienā fotogrāfijā. Un cik Francijas pilsoņu nofotografētos ar kādu musulmaņu diktatoru un teiktu, ka tas ir viņu prezidents?.. Un cik Latvijas pilsoņu nofotografētos ar Putinu un teiktu, ka tas ir viņu prezidents?..
Kārklu vācietis
K
Nekādas panikas,un laika diezgan ... Māris Kučinskis arī izklāstīs Latvijas nostāju,uzstāsies kā līdzīgs starp līdzīgiem.
LoL
L
Kādi ES līderi? Atsevišķi ES birokrāti un dažu valstu politiķi. Centrāleiropai, Balkāniem, Baltijas valstīm dziļi nospļauties par Irānu un vēl jo vairāk palestīnas arābiem. Lai tak Tramps tos Irānas mullas žmiedz, mūsējiem kukuļus par Irānas darījumu neviens nav maksājis, lai uztraucas tie, kam ir. Bet atkal jau dažu valstu intereses tiek padarītas par ES dienaskārtību un tad brīnās, kāpēc ES zaudē popularitāti. Tāpēc ka tur runā tikai par Vāciju, Franciju, bet ES ir vēl citas valstis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits