Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ES pamatprogrammai Erasmus+ piešķirti vairāk nekā 28 miljardi eiro

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien pieņēma Erasmus+, kas ir Eiropas Savienības (ES) pamatprogramma izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta jomā 2021. līdz 2027.gadam, piešķirot tai vairāk nekā 28 miljardus eiro no dažādiem avotiem, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Plenārsēdes debatēs pirms programmas apstiprināšanas lielākā daļa runātāju minēja to, cik smagi jauniešu dzīvi ir skārusi Covid-19 pandēmija, un uzsvēra, ka Erasmus+ programma, ko iedzīvotāji novērtējuši kā veiksmīgāko no visām ES programmām, ir nenovērtējami nozīmīga Eiropas nākamajām paaudzēm.

Krastiņš norādīja, ka jaunā Erasmus+ programma piedāvās vairāk iespēju iekļaut programmā plašāku sabiedrības daļu. Eiropas Komisijai (EK) un dalībvalstīm jānāk klajā ar rīcības plāniem, lai nodrošinātu, ka mācībām un mobilitātei spēj piekļūt arī iedzīvotāju grupas, kurām agrāk bijis mazāk iespēju piedalīties, piemēram, trūcīgi cilvēki, cilvēki ar invaliditāti, cilvēki, kas dzīvo attālos reģionos, cilvēki ar migrantu izcelsmi.

Programmas dalībnieki, kuriem nepietiek līdzekļu, lai segtu sākotnējās izmaksas dalībai programmā, piemēram, par vilciena biļeti vai dzīvesvietas rezervāciju, varēs saņemt papildu dotācijas, tostarp arī avansa maksājumus. Pieteikumus, kuros paredzētas lielākas izmaksas, nedrīkstēs noraidīt, ja tās ir saistītas ar iekļautības veicināšanu.

Krastiņš uzsvēra, ka atšķirībā no iepriekšējās Erasmus+ programmas jaunajā programmā varēs piedalīties arī pieaugušie, kas mācās. Viņi varēs saņemt atbalstu līdz pat sešu mēnešu ilgam izglītošanās periodam citā ES valstī. Tādējādi visu vecumu un izcelsmes cilvēki varēs apgūt jaunas darbam un dzīvei noderīgas prasmes un līdz ar to sekmīgāk pielāgoties pārmaiņām, ko nes zaļā un digitālā pārkārtošanās, kā arī Covid-19 pandēmija.

Paredzēts, ka jaunā Erasmus+ programma būs kandidātiem vienkāršāka un saprotamāka. Tai būs lietotājiem draudzīgākas informācijas tehnoloģiju sistēmas un mazāk formalitāšu. Tā piedāvās īpašu "neliela mēroga partnerības" finansēšanas shēmu mazākām organizācijām, piemēram, jaunatnes asociācijām un sporta klubiem.

Programma arī uzskaitīs savu ieguldījumu mērķos, kas saistīti ar ES klimata jomas izdevumiem, un samazinās savu darbību ietekmi uz vidi, piemēram, dalībnieku vidū rosinot klimatam draudzīgus pārvietošanās veidus.

Arī iniciatīva Discover EU būs daļa no Erasmus+ programmas. Tā sniedz iespēju jauniešiem pieteikties brīvbiļetei, ar kuru apceļot Eiropu, ceļojuma laikā mācoties, piemēram, apmeklējot intensīvus valodu kursus vai piedaloties muzeja rīkotā seminārā, un atklājot Eiropas kultūru un valodu daudzveidību.

Iniciatīva Eiropas universitātes ļaus studentiem iegūt diplomu, apvienojot studijas vairākās ES valstīs. Trešā iniciatīva Profesionālās izcilības centri veidos vietējas, starptautiski savienotas prasmju kopas jeb tā dēvētās prasmju ekosistēmas.

Lai nodrošinātu netraucētu pāreju no iepriekšējā programmas perioda, regulā paredzēts, ka jaunā Erasmus+ programma stāsies spēkā ar atpakaļejošu datumu, proti, no 2021.gada 1.janvāra. EK un daudzas dalībvalstis jau ir sākušas pieteikumu iesniegšanas procesu un izsludinājušas uzaicinājumu iesniegt priekšlikumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits