Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Merkele, kura bieži kritizēta par "atvērto durvju" politikas aizstāvēšanu, pauda gandarījumu par panākto vienošanos

ES samitā panāk kopsaucēju migrācijas jautājumā

Eiropas Savienības (ES) samitā Briselē panākta vienošanās migrācijas jautājumā, piektdien paziņojis Eiropadomes prezidents Donalds Tusks. "ES 28 dalībvalstu līderi vienojušies par [samita] noslēguma paziņojumu, tostarp par migrācijas jautājumiem," vietnē Twitter ierakstījis Tusks.

Vienošanās, kas panākta visu nakti ilgušās sarunās, paredz, ka ES valstis pēc brīvprātības principa izveidos centrus, kuros tiks izskatīti Vidusjūrā izglābto migrantu patvēruma pieprasījumi. Tie migranti, kuri atbildīs patvēruma piešķiršanas kritērijiem, tiks nosūtīti uz ES dalībvalstīm, kas būs gatavas viņus brīvprātīgi uzņemt.

Vēl ES līderi vienojušies, ka tiks pētītas iespējas izskatīt migrantu patvēruma pieprasījumus, vēl pirms viņi ir sasnieguši ES. Paredzams, ka tas varētu notikt Ziemeļāfrikas valstīs.

Iepriekš Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte atteicās atbalstīt sanāksmes noslēguma paziņojumu, kamēr visas 28 bloka dalībvalstis nevienosies par kopīgu nostāju imigrācijas jautājumā, aģentūrai DPA pavēstīja kāda Itālijas amatpersona.

Pēc vienošanās panākšanas Konte žurnālistiem sacīja, ka "šajā Eiropadomes [sanāksmē] ir dzimusi atbildīgāka un solidārāka Eiropa". "Itālija vairs nav viena pati," viņš teica.

Itālijā nonāk vairākums migrantu, kas, nedrošos peldlīdzekļos no Ziemeļāfrikas dodoties pāri Vidusjūrai, cenšas sasniegt Eiropu. Tāpēc Itālija vēlējās panākt, lai citas ES dalībvalstis vairāk iesaistās šīs problēmas risināšanā.

Vācijas kanclere Angela Merkele apsveica panākto vienošanos. Viņa sacīja žurnālistiem, ka, par spīti lielajam darba apjomam, kas jāpaveic, lai blokā varētu izveidot vienotu patvēruma sistēmu, viņa "pēc šodienas ir optimistiska, ka mēs patiešām varam turpināt šo darbu".

Austrijas kanclers Sebastians Kurcs teica, ka vienošanās ļaus ES labāk aizsargāt savas robežas, jo pirmo reizi tiek apsvērta iespēja migrantu patvēruma pieprasījumus izskatīt ārpus ES robežām.

"Mēs esam ilgi aicinājuši izveidot šīs aizsargātās teritorijas, drošās zonas, ierašanās centrus, kā nu katrs vēlas tos dēvēt, ārpus Eiropas - šī ideja tagad ir guvusi pārsvaru," žurnālistiem teica Kurcs.

Francijas prezidents Emanuels Makrons panākto vienošanos žurnālistiem nodēvēja par "Eiropas risinājumu" un "kopīgā darba augli".

Jau ziņots, ka ceturtdien un piektdien Briselē notiek ES samits, kurā Latviju pārstāv Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

 

Top komentāri

kopsaucēju tulks
k
"ES 28 dalībvalstu līderi vienojušies par noslēguma paziņojumu". Vienojušies par paziņojumu nevis par problēmas atrisinājumu.
kopsaucēju tulks
k
"lai blokā varētu izveidot vienotu patvēruma sistēmu". Viss notiek uz brīvprātības principa, līdz ar to vienotā sistēma var tikt izveidota tikai pēc Orbāna un Salvīni principiem, respektīvi, Vācijā un Francijā ir jānāk pie varas politiķiem, kas atbalsta Orbāna un Salvīni uzskatus imigrācijas jautājumos.
kopsaucēju tulks
k
"Mēs esam ilgi aicinājuši izveidot šīs aizsargātās teritorijas, drošās zonas, ierašanās centrus, kā nu katrs vēlas tos dēvēt, ārpus Eiropas - šī ideja tagad ir guvusi pārsvaru". Šī ideja vienmēr guva pārsvaru katras tautas vairākumā. Bet šī ideja tomēr nav guvusi Eiropu pārvaldošo stipendiātu prātos. Viņiem būs jāatstāj sava vieta tiem, kas pildīs Eiropas tautu gribu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits