Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

ES valstis aicina EK paātrināt jaunu klimata mērķu izvirzīšanu 2030.gadam

Divpadsmit Eiropas Savienības (ES) valstis aicinājušas Eiropas Komisiju (EK) paātrināt jaunu klimata mērķu izvirzīšanu 2030.gadam, lai tie kalpotu par ambiciozu piemēru nākamajā globālajā klimata jautājumiem veltītajā samitā, liecina EK nosūtīta vēstule, kas nonākusi ziņu aģentūras Reuters rīcībā.

Vēstules parakstītāju vidū ir arī Latvija.

EK vēlas šogad izvirzīt stingrākus klimata mērķus 2030.gadam, paredzot siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanu par 50% līdz 55%, salīdzinot ar 1990.gadu. Pašreizējais minimālais mērķis ir 40%.

Vēstulē EK aicināta nākt klajā ar plānu krietni pirms novembrī gaidāmā ANO klimata samita, lai ES dalībvalstīm būtu laiks vienoties par mērķi emisijas samazināšanai.

"Ja faktam, ka ES izvirzās priekšplānā, būs ietekme, tad tam jānotiek ne tikai pirms samita, bet krietni pirms tam," aģentūrai Reuters norādīja vēstules iniciators, Dānijas klimata ministrs Dans Jergensens.

Parīzes vienošanās dalībvalstis novembrī Glāzgovā tiksies ANO klimata konferencē COP26, kur tām būs jāvienojas par stingrākiem mērķiem emisijas samazināšanai.

Noslēdzot Parīzes vienošanos, katra valsts apņēmās samazināt ogļskābās gāzes emisiju, taču šie solījumi, kopā ņemot, nespēs apturēt no globālās sasilšanas pieauguma par aptuveni trim grādiem pēc Celsija līdz gadsimta beigām. Tas būtu krietni vairāk, nekā zinātnieki uzskata par pieļaujamu, ja vēlamies izvairīties no vispostošākajām klimata pārmaiņu sekām.

Vēstulē, kas adresēta EK viceprezidentam Fransam Timmermansam, teikts, ka diskusijām starp ES dalībvalstīm par mērķi 2030.gadam būtu, vēlākais, jāsākas jau jūnijā. Tas savukārt nozīmē, ka EK līdz tam jānāk klajā ar savām rekomendācijām un plānu.

"Tādēļ mēs iedrošinām Eiropas Komisiju prezentēt 2030.gada klimata mērķu plānu pēc iespējas ātrāk un, vēlākais, līdz 2020.gada jūnijam, lai veicinātu savlaicīgas diskusijas," norādīts vēstulē.

Tajā teikts, ka vienots Eiropas bloks varētu radīt impulsu, kas valstīm visā pasaulē nepieciešams, lai izvirzītu ambiciozākus mērķus.

"Pašreiz mēs esam situācijā, kurā mēs baidāmies, ka nepaspēsim laikā, jo Komisijas grafiks neietver priekšlikumu līdz septembrim," norādīja Jergensens.

Vēstuli parakstījušas Dānija, Somija, Zviedrija, Spānija, Itālija, Nīderlande, Luksemburga, Austrija, Portugāle, Slovēnija, Latvija un Francija.

Top komentāri

ļuļa
ļ
"vēstules parakstītāju vidū ir latvija" - mūsu kangariem gribas vēl ātrāk iznīdēt pēdējo palikušo ražošanu un izpostīt ekonomiku pavisam? un jā, protams, no 12 dirsā līdējiem un vilcienam pa priekšu skrējējiem, protams, bez latvijas valstsvīriem neiztikt. krievu laikā tāpat bija pirmie, nekas nav mainījies.
Ekoloģiskaisbioloģiskais
E
Kamēr Latvija pārtver desmit miligramus piesārņojuma... Bangladeša mierīgi izgāž okeānā desmit kilogramus.
:(
:
Igauņi un leiši neparaksta to, ko nevar atļauties. Mūsu tirliņi-politiķi ar teicamnieku sindromu, bet pilnīgu veselā saprāta trūkumu visu skrien parakstīt pirmie, neanalizējot sekas :(:(
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits