Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Francijā tradicionālā bagetes recepte ir aizsargāta jau kopš 1993. gada

Franči grib bagetes atzīšanu par UNESCO kultūras mantojumu

Franči ar valsts prezidenta Emanuēla Makrona atbalstu vēlas panākt, ka tradicionālā, Francijas meistarīgo maiznieku ceptā bagete tiek iekļauta UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Savas virtuves tradīcijas Francijas iedzīvotājus šādi aizsargāt, iespējams, pamudināja pērnā gada nogales ziņa par to, ka šajā sarakstā iekļauta tradicionālā metode, kā Itālijā, Neapolē, tiek pagatavotas picas.

"Francijas bagetes apskauž visā pasaulē. Izcilību jāsargā, tāpēc to jāiekļauj UNESCO kultūras mantojuma sarakstā," atbalstotu Francijas maiznieku asociācijas centienus, paudis Makrons. 

Francijas maiznieki uzsver, ka bagete - tas nav tikai vārds un forma, bet gan tradicionālā recepte un sastāvdaļas, kas jāaizsargā kā kultūras mantojums. Ar šo soli maiznieki cer nošķirt tradicionālo franču bageti no "lielveikalu pakaļdarinājumiem", raksta BBC.

"Kad redzu lielveikalos tirgotās maizes kvalitāti, ir neiespējami nedusmoties. Maize ir sasalusi, reizēm tās izcelsmes valsts ir Rumānija vai sazin kāda cita valsts, un nekas pagatavošanā nav darīts, ievērojot tradicionālās metodes," izteicies Francijas Nacionālās Maiznīcu un Konditoreju konfederācijas prezidents Dominiks Anraks.

Tradicionālā bagetes recepte jau kopš 1993. gada ir aizsargāta pašas Francijas ietvaros, un, lai produkts kvalificētos kā bagete, tā sastāvā drīkst būt tikai četras sastāvdaļas - kviešu milti, ūdens, raugs un sāls. Bageti nedrīkst sasaldēt vai tai pievienot konservantus.

UNESCO kultūras mantojuma komisija sanāk reizi gadā, kad tiek izvērtēts, kuri no gada laikā saņemtajiem pieteikumiem tiks pie UNESCO kultūras mantojuma statusa.

Top komentāri

bilde melo
b
Neviens francùzis nepirks tàdus apdegushus sprunguljus. Bagete tà neizskatàs.
reptilis
r
Ļoti nopietna Francijas problēma....tās atrisināšana noteikti palīdzēs Francijai kļūt atkal varenai:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits