Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Francijā 17. sestdienu pēc kārtas notiek dzelteno vestu protesti

Francijā dzelteno vestu protesta akcijas aktīvisti sola demonstrēt "izšķirīgu rīcību", kas ievilksies trīs dienu garumā.

Cenšoties apvērst demonstrantu skaita samazināšanās tendenci, dzeltenās vestes dažādojušas savas protesta akciju metodes, un šajā nedēļas nogalē paredzētas arī sēdošās demonstrācijas un zibakcijas.

Šīs sestdienas tradicionālo demonstrāciju Parīzē dzeltenās vestes veltījušas iepriekšējā dienā atzīmētajai Starptautiskajai Sieviešu dienai. Aktīvisti aicināja sievietes tērpties dzeltenās, rozā, purpura un sarkanās vestēs un piedalīties gājienā, kas plkst.11 (plkst12 pēc Latvijas laika) sākās Elizejas laukos pie Triumfa arkas, no kurienes demonstranti devās uz Luksemburgas dārzu.

Šajā nedēļas nogalē, atšķirībā no citām sestdienām, Parīzes Marsa laukā pie Eifeļa torņa bija paredzēta sēdošā protesta akcija, kurai saskaņā ar organizētāju ieceri vajadzētu ilgt līdz pirmdienai.

Saskaņā ar ieceri dzeltenās vestes plānoja parku okupēt un pēc tam atteikties to pamest. Līdz piektdienai gatavību piedalīties šajā akcijā bija izteikuši 6600 cilvēku, taču policija piektdienas vakarā liedza protestētājiem Marsa laukā celt teltis.

Pēdējo mēnešu laikā nedēļu pēc nedēļas ik sestdienas demonstrāciju dalībnieku skaits sarūk, un pagājušajā nedēļas nogalē saskaņā ar Iekšlietu ministrijas aplēsēm ielās izgāja tikai 39 300 cilvēku, tostarp 4000 - Parīzē. Nedēļu iepriekš protestēju skaits attiecīgi bija 46 600 visā valstī un 5800 Parīzē. Savukārt dzelteno vestu protestu kulminācijas laikā pagājušā gada novembrī demonstrantu skaits sasniedza 282 000.

Šīs nedēļas nogalē paredzēta arī zibakcija Parīzes Šarla de Golla lidostā, kuras laikā dzeltenās vestes plāno sarīkot miermīlīgu gājienu caur 1.terminālu, lai protestētu pret Parīzes lidostu privatizācijas projektu. Demonstrācija sestdien notiek arī Bordo, kas pēdējās nedēļās protestu laikā pieredzējusi vardarbīgus incidentus. Lielāka protesta akcija notiek arī Lepijanvelē, kur pulcēties aicināti ļaudis no visiem apkārtējiem reģioniem. Demonstranti izgājuši arī Tulūzas ielās.

Pagaidām protesta akcijas noritējušas mierīgi, un ziņas par vardarbīgiem incidentiem nav saņemtas.

 

Top komentāri

tvīdenim
t
2005.gadā franču vairākums (55%) referendumā ir nobalsojis pret Eiropas Savienības konstitūciju. Iespējams, ka franči mūs ir pasargājuši no vēl lielākiem sūdiem nekā pašlaik. Franču politiķu vidū ir daudz stulbeņu, bet franči ir gana saprātīgi.
Ass
A
Kapec Ukrainā maidans bija brīvības un demokrātijas paraugs,bet Francijā ir nemieri un stulbeni?Makrons vel kaut ko murgo par Eiropas vienotību un kopējam demokrātiskam vertībām,bet realitāte ir Francijas brīvdienu ielās!
diemžēl
d
biezādainajiem varnešiem tie sestdienu protesti ir pie kājas...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits