Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Francija: Eiro zona spēs veiksmīgi pastāvēt arī bez Grieķijas

Eiro zona spēs veiksmīgi turpināt savu pastāvēšanu arī bez Grieķijas, ja tās iedzīvotāji referendumā nobalsos pret Eiropas Savienības (ES) samitā Briselē panākto Atēnu glābšanas plānu, trešdien paziņoja Francijas Eiropas lietu ministrs Žans Leoneti.

"Eiro un Eiropa varēs izdzīvot, ja grieķi noraidīs glābšanas plānu referendumā, jo Grieķija nodrošina tikai 3% no eiro zonas kopējā iekšzemes kopprodukta un 4% no parāda," viņš teica intervijā Francijas radiostacijai RTL.

"Nelolosim nekādas ilūzijas - ja Grieķija negrib šo plānu, tā nedabūs naudu [no Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda]," akcentēja Francijas ministrs.

Pēc viņa paustā, 17 eiro zonas valstis nevar būt solidāras ar Grieķiju, ja tā nepilda savas saistības un neievēro budžeta disciplīnu. Ja Grieķija nevēlas pildīt savas apņemšanās, " tā bankrotēs un tai būs jāatstāj eiro zona, taču tas būs Grieķijas iedzīvotāju lēmums, mēs viņu vietā lemt nevaram", teica Leoneti.

"Grieķija ir [problēma], kuru mēs uzreiz varam atrisināt, tā ir valsts, bez kuras mēs varam izdzīvot. Mēs viņiem varam palīdzēt, glābt viņus, taču mēs nevaram viņus izglābt, ja viņi to negrib. Tas nav tāpēc, ka zāles, kas pacientam jālieto, ir rūgtas, bet tāpēc, ka pacients ir sasirdzis ļoti nopietni," rezumēja Francijas Eiropas lietu ministrs, kurš jau iepriekš brīdināja, ka aiziešana no eiro zonas Grieķijai un tās ļaudīm draud ar daudz bīstamākām sekām nekā eiro zonai kopumā.

Arī eiro zonas finanšu ministru grupas vadītājs Luksemburgas premjers Žans Klods Junkers ceturtdien Vācijas sabiedriskajā televīzijā ZDF sacīja, ka Grieķijai nav jāpaliek Eiropas Monetārajā savienībā par katru cenu.

Viņš arī lika saprast, ka patnervalstu pacietības mērs tuvojas izsīkumam, norādot, tās nav gatavas ar Atēnām "bez apstājas braukāt par amerikāņu kalniņiem".

"Esmu absolūti pārliecināts, ka ir jādara viss, lai neviena no 17 valstīm eiro zonu neatstātu, taču mēs nevaram piespiest grieķus palikt eiro zonā, ja viņi to negrib. Mums jāzina, uz kurieni mēs ejam," teica Junkers, kurš Kannās piedalās Lielā divdesmitnieka valstu (G20) samitā.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un Vācijas kanclere Angela Merkele ir pieprasījuši, lai Grieķija nekavējoties pildītu glābšanas plāna nosacījumus, jo pretējā gadījumā tā nedabūs no ES un SVF "nevienu centu", piedzīvos bankrotu un būs spiesta izstāties no eiro zonas.

Jau vēstīts, ka Grieķijas valdības vadītājs Georgs Papandreu pirmdien šokēja un saniknoja eiro zonas partnervalstis, aicinot sarīkot referendumu par pagājušajā nedēļā ES samitā pieņemto vienošanos par Grieķijas glābšanu.

Papandreu infomēja, ka referendums varētu notikt 4.decembrī un atzina no tā iznākuma ir atkarīga Grieķijas turpmākā dalība eiro zonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits