Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Francija: Trampa rīcība mudina Eiropu veidot kopīgu aizsardzības politiku

Šaubas par ASV prezidenta Donalda Trampa uzticību NATO liek Eiropas valstīm pastiprināt centienus izveidot kopīgu aizsardzības politiku, ceturtdien paziņojusi Francijas aizsardzības ministre Floransa Parlī.

"NATO samitā pirms gada viņš skaidri nepauda atbalstu idejai, kas ir spēkā kopš Ziemeļatlantijas līguma organizācijas [izveidošanas], ka gadījumā, ja tiks uzbrukts vienai valstij, pārējās nāks palīgā," telekanālā France 2 sacīja Parlī.

"Tas rada zināmas šaubas" par aliansi, kas tika izveidota ar līgumu 1949.gadā, sacīja ministre.

Tramps, kurš reiz nodēvēja NATO par novecojušu, uzskata, ka uz ASV pleciem gulstas pārāk liela daļa no NATO uzdevumiem, un ir uzstājis, lai Eiropas valstis palielina savus aizsardzības budžetus.

Parlī sacīja, ka, viņasprāt, gaidāmajā NATO samitā Briselē 11. un 12.jūlijā ASV prezidents ļoti stingri uzstās, lai sabiedrotie, sevišķi Eiropā, noņem finansiālo slogu, kas gulstas uz ASV pleciem.

"Tādēļ nepieciešams veidot kopīgu Eiropas aizsardzību šajā situācijā, kurā mēs nezinām, vai pieņēmumi, pēc kuriem esam dzīvojuši pēdējos 70 gadus, vēl ir spēkā," sacīja ministre.

Viņa piebilda, ka Francija un Vācija jau ir spērušas vēsturisku soli, vienojoties kopīgi būvēt nākamās paaudzes iznīcinātāju un tanku saviem spēkiem, un izveidot integrētus ātrās reaģēšanas spēkus.

"Daudzas Eiropas valstis joprojām pērk savu militāro aprīkojumu no valstīm ārpus Eiropas - man nav jāmin Savienotās Valstis - un arī tas mums ir jāmaina," paziņoja Parlī.

Top komentāri

skopais
s
Negrib teret 2%, naksies izdot 5%
skats no malas
s
Vācijai ir lielisks ekonomisks stāvoklis, bet tās aizsardzības budžets ir tikai aptuveni 1% no IKP. Vācija nepilda saistības, ko tā uzņēmusies NATO. Pat Grieķija, kuras ekonomiskais stāvoklis ir ļoti bēdīgs, pilda NATO saistības un atvēl aizsardzībai 2% no IKP. Kā lai nosauc valsti, kura ir uzņēmusies saistības, kurai ir iespēja šīs saistības pildīt, bet tā tās nepilda? Toties Vācija būvē Nordstrīmus ar Putinu un uzspiež Eiropas tautām imigrantu uzņemšanu.
j
tač Tramps beidzot kas spiedīs apvienoties pret vispasaules rēgu un ļoti bīstamu , ļoti labs solis ja vēl nav nokavēts . Savādāk kremlis ar savām atombumbām jauplivinās virs Baltijas jūras un līdz Spānijai , šausmas .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits