Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Francijas policija aiztur 217 cilvēkus protestos pret pensiju reformu

Francijas policija ceturtdienas vakarā aizturēja 217 cilvēkus Parīzē notiekošos protestos pret pensiju reformu, kas pieņemta parlamentā bez galīgā balsojuma apakšpalātā, ziņoja vietējie mediji.

Raidsabiedrība "France Info" atsaucās uz policijas ziņu avotu teikto, ka 217 cilvēki tika aizturēti, kad izcēlās nekārtības Konkordijas laukumā netālu no parlamenta apakšpalātas sanākšanas vietas.

Mediji ziņoja, ka īpašo uzdevumu policija lietoja ūdens lielgabalus un asaru gāzi, lai padzītu protestētājus no šī laukuma. Demonstranti aizdedzināja koka plāksnes un apmētāja policistus ar dažādiem priekšmetiem. Sadursmes izcēlās, kad laukumā bija sapulcējušies apmēram 6000 pensiju reformas pretinieku. 

Francijas valdība ceturtdienas pēcpusdienā nolēma īstenot prezidenta Emanuela Makrona virzīto pensiju reformu bez apstiprināšanas parlamenta apakšpalātā, kur balsojuma rezultātu bija grūti prognozēt. Francijas konstitūcijā ir īpašs pants, kas ļauj valdībai rīkoties, apejot parlamentu. 

Pensiju reformu pirms tam ceturtdien apstiprināja parlamenta augšpalāta Senāts. Reformu atbalstīja 193 senatori, bet pret balsoja 114.

Reformu vēl ir iespējams atcelt ar parlamenta balsojumu par neuzticības izteikšanu valdībai.

Pensiju sistēmas reforma ir viens no Makrona otrās prezidentūras stūrakmeņiem, un, neskatoties uz plašajiem protestiem, reforma sasniedza likumdošanas procedūras noslēdzošo fāzi.

Galvenā reformas sastāvdaļa ir pensionēšanās vecuma paaugstināšana no 62 līdz 64 gadiem. Turklāt paredzēts pagarināt obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu periodu pilnas pensijas saņemšanai. Vienlaikus minimālo pensiju plānots paaugstināt līdz 1200 eiro.

Protesti ceturtdien izcēlās arī citās Francijas lielpilsētās, tostarp Marseļā, Dižonā, Nantē, Rennā, Ruānā, Grenoblē, Tulūzā un Nicā. Arodbiedrības aicināja uz jauniem streikiem un protestiem nākamajā ceturtdienā. 

Iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns norīkoja policiju īstenot pastiprinātus parlamenta deputātu aizsardzības pasākumus notiekošo protestu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits