Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Francijas sabiedrība sašķelta nostājā pret atvaļināto ģenerāļu vēstuli

Francijas valdība piedraudējusi sodīt aktīvā dienesta militārpersonas, kas likušas savu parakstu zem 25 atvaļinātu ģenerāļu vēstules, kurā prezidents Emanuels Makrons brīdināts par pilsoņu kara draudiem valstī, vēsta France24.com.

Aizsardzības ministre Floransa Parlī paziņojusi, ka tiek skaidrots, cik no vēstuli parakstījušajiem joprojām atrodas aktīvajā militārajā dienestā. Šīs personas tikšot sodītas, jo pārkāpušas likumu, kas liek militārpersonām ievērot politisko neitralitāti.

Valdība un kreisās partijas ir stingri nosodījušas vēstuli, kas pagājušajā nedēļā tika publicēta labējo žurnālā Valeurs Actuelles. Vēstule publicēta 60. gadadienā kopš neveiksmīga militārā apvērsuma mēģinājuma, ko Francijā organizēja ģenerāļi, kuri iebilda pret neatkarības atjaunošanu Alžīrijai. Vēstulē prezidents tiek brīdināts, ka pārlieku liberālā politika var novest pie haosa, kas prasīs "mūsu aktīvajā dienestā esošo biedru iejaukšanos bīstamā misijā mūsu civilizācijas vērtību aizstāvēšanai".

"Šajā sarežģītajā laikā Francija ir briesmās," raksta atvaļinātie ģenerāļi un piebilst, ka nevēršanās pret "priekšpilsētu ordām" (ar šo domāti galvenokārt imigrantu apdzīvoto priekšpilsētu iedzīvotāji) un citām cilvēku grupām, kas "nicina mūsu valsti", novedīs pie "pilsoņu kara un tūkstošu nāves". "Kurš pirms 10 gadiem varēja iedomāties, ka kādu dienu skolotājam, izejot no skolas, tiks nogriezta galva," teikts vēstulē, atsaucoties uz gadījumu, kad skolotāju Samuelu Patī nogalināja radikalizējies čečenu imigrants, izraisot īpaši dziļu šoku Francijas sabiedrībā. Vēstules autori arī pauž viedokli, ka jaunie, tumšādainie aktīvisti, kas uzkurina debates par rasismu un koloniālismu, ar savu retoriku un prasībām novākt franču koloniālisma laika pieminekļus "sēj naidu starp sabiedrības daļām".

Vēstule publicēta laikā, kad kandidāti Francijas prezidenta 2022. gada vēlēšanām jau sāk paust savu nostāju par tādiem vēlētājiem īpaši svarīgiem jautājumiem kā imigrācijas politika, drošība un radikālā islāma izplatība valstī. Galēji labējo līdere Marina Lepēna, kas atbilstoši aptauju rezultātiem būs galvenā E. Makrona konkurente, jau paziņojusi, ka piekrīt atvaļināto ģenerāļu paustajām bažām, un aicinājusi viņus atbalstīt viņas kampaņu. "Es aicinu jūs pievienoties mums priekšā stāvošajā cīņā, kas būs cīņa par Franciju," viņa rakstīja, komentējot vēstuli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits