Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izsolē Parīzē pārdoti vairāki Benksija darbi

Parīzes izsoļu nama Artcurial rīkotā izsolē trešdien tika pārdoti vairāki britu grafiti mākslinieka Benksija darbi, bet neviens no tiem nepiedzīvoja pašiznīcināšanos, kas mēneša sākumā bija notikusi ar slavenu Benksija darbu Sotheby's izsolē Londonā.

Benksija slavenā glezna Girl with Balloon (Meitene ar balonu) 5.oktobra vakarā Londonā tika nosolīta par 1,042 miljoniem britu mārciņu (1,2 miljoniem eiro), bet uzreiz pēc tam daļēji pašiznīcinājās, izejot caur gleznas rāmī paslēptu papīra smalcinātāju. Daži eksperti gan uzskata, ka no gleznas atlikušās papīra strēmeles ir kļuvušas par jaunu mākslas darbu ar vēl lielāku vērtību.

Izsole Parīzē notika bez šādiem pārsteigumiem. Vairāki Benksija darbi tajā tika pārdoti par summām, kas bija lielākas par izsoles sākumcenu, bet nesasniedza astronomiskus skaitļus.

Trešdien rīkotā 133 darbu izsole notika pastiprinātas novērošanas apstākļos, ņemot vērā Londonā pieredzēto. Ir izteikti pieņēmumi, ka Benksijs bijis klāt Londonas izsolē un ar tālvadību iedarbinājis gleznā paslēpto papīra smalcinātāju.

Zīdspiedes tehnikā izpildīts Benksija darbs Stop and Search, kurā ir nosodīta policijas darbība cilvēku apturēšanā un pārmeklēšanā, tika nosolīts par 65 000 eiro. Tā sākumcena bija no 30 000 līdz 35 000 eiro.

Benksija darbs Soup Can (Yellow/Emerald/Brown), kas atgādināja Endija Vorhola gleznas, tika pārdots par 46 800 eiro, ievērojami pārsniedzot sākumcenu, kura bija no 15 000 līdz 20 000 eiro.

Darbs Queen Vic, kurā ir izsmieta 19.gadsimta britu karalienes Viktorijas nosodošā attieksme pret homoseksualitāti, tika pārdots par 11 700 eiro – apmēram trīsreiz dārgāk par sākumcenu.

Tika pārdota arī plastmasas statuete, kurā attēlota žurka ar gleznotāja otu.

Benksijs, kura patiesā personība nav noskaidrota, kļuva slavens 90.gados, kad Londonā un Bristolē sāka parādīties viņa ironiskie un provokatīvie grafiti. Daudzi viņa darbi tikuši izsolīti par lielām summām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits