Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jaunā EP priekšsēdētāja Roberta Metsola

Par Eiropas Parlamenta (EP) jauno priekšsēdētāju otrdien ievēlēta konservatīvo pārstāve, Maltas politiķe Roberta Metsola.

Metsola, kura otrdien svin savu 43. dzimšanas dienu, ir jaunākais cilvēks, kas ievēlēts par EP priekšsēdi un pirmā sieviete šajā amatā pēdējo 20 gadu laikā. Iepriekš tikai divreiz sievietes ievēlētas par EP priekšsēdētājām. Viņa ir precējusies un viņai ir četri dēli.

Metsola EP priekšsēdētāja amatā nomainīs 11.janvārī negaidīti mirušo Dāvidu Sasoli.

Metsola pārstāv centriski labējo Eiropas Tautas partiju (EPP), kas ir lielākā frakcija EP, un bija favorīte Sasoli nomainīšanai amatā saskaņā ar vienošanos, ko EPP noslēdza ar kreiso frakciju "Sociālisti un demokrāti" (S&D).

Sasoli par EP priekšsēdētāju kļuva 2019.gadā, par viņu balsojot EPP un S&D, kam pievienojās arī liberāļi. Tad abas lielākās frakcijas arī vienojās, ka Sasoli amatu ieņems tikai pusi no pilnvaru termiņa, bet pēc tam nodos to kādam EPP pārstāvim.

Metsolai ES varas gaiteņi nav sveši. Līdz šim viņa strādāja par EP pirmo vicepriekšsēdētāju.

"Es domāju, ka mums ir pārliecinoša kandidāte: jauna, sieviete, no mazas valsts," norādīja EPP parlamentārās grupas līderis Manfrēds Vēbers.

Metsolas karjera ir savijusies ar Maltas ceļu uz Eiropas Savienību (ES) un viņas kļūšana par EP priekšsēdētāju varētu palīdzēt pievērst ES uzmanību bloka mazākajām valstīm.

Studiju gados viņa iestājās par Maltas pievienošanos ES, kas notika 2004.gadā. Pēc tam viņa izglītojās elitārajā Eiropas koledžā Brigē un sāka savu karjeru Briselē.

2013.gadā Metsola kļuva par EP deputāti, kandidējot no Maltas Nacionālistu partijas. Tas bija viņas trešais mēģinājums tikt ievēlētai EP.

"Man bija nepieciešami gandrīz desmit gadi, lai kļūtu par Eiropas Parlamenta locekli. Es varēju padoties," norādījusi Metsola.

Pēc iekļūšanas EP viņa strauji veidoja karjeru EPP un 2020.gadā kļuva par EP pirmo vicepriekšsēdētāju, nomainot šajā amatā īru politiķi Mareidu Makginesu, kura kļuva par ES finanšu pakalpojumu, finanšu stabilitātes un kapitāla tirgu komisāri.

Kāds zaļo EP deputāts tolaik raksturoja Metsolu kā "mēreni noskaņotu EPP locekli, kurai labi padodas tiltu būvēšana" starp politiskajām frakcijām.

Pērn viņa iemantoja plašāku uzmanību, vairākos svarīgos pasākumos aizvietojot tobrīd slimo Sasoli.

Par klupšanas akmeni cīņā par EP priekšsēdētāja amatu varēja izrādīties Metsolas noraidošā nostāja pret abortiem, kas katoliskajā Maltā joprojām ir aizliegti.

Metsola, kas paudusi atbalstu LGBTQ kopienai, jūnijā balsoja pret ziņojumu, kurā visas ES valstis tika aicinātas "nodrošināt vispārēju piekļuvi drošiem un legāliem abortiem" sievietēm, apgalvojot, ka tas pārkāpj Maltas tiesības pašai pieņemt lēmumu šajā jautājumā.

Piedāvājot alternatīvu Metsolai, zaļie un kreisās politiskās partijas izvirzīja pārliecinātas feministes EP priekšsēdētāja amatam.

Taču Metsola ir uzsvērusi, ka neļaus saviem personiskajiem uzskatiem traucēt viņai pārstāvēt EP vairākuma uzskatus kā EP priekšsēdētājai.

"Seksuālās un reproduktīvās veselības un tiesību jomā Eiropas Parlamenta nostāja ir skaidra," laikrakstam "Malta Today" pirms balsojuma EP uzsvēra Metsola.

"Kā parlamenta priekšsēdētājai mans pienākums ir pārstāvēt parlamenta viedokli, un, ja mani ievēlēs, es pildīšu savu pienākumu, kā vienmēr esmu to darījusi," norādīja Metsola.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits