Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Klimovičs Polijā: Kačiņskis pierāda priekšvēlēšanu cīņas prasmi

Konservatīvās _Likuma un taisnīguma _partijas līderim Jaroslavam Kačiņskim Polijas pirmajā prezidenta ārkārtas vēlēšanu pirmajā kārtā 20.jūnijā izdevies pārspēt aptauju rezultātus, tikai pavisam nedaudz atpaliekot no galvenā vēlēšanu favorīta, valdošās partijas _Pilsoniskā platforma _pārstāvja, Seima maršala Broņislava Komorovska. Abus sāncenšus, kurus gaida izšķirošā satikšanās vēlēšanu otrajā kārtā 4.jūlijā, šķir tikai aptuveni 4,5% balsu.

Šāds rezultāts varētu krietni vien vairāk apmierināt J.Kačiņski – 10.aprīlī pie Smoļenskas aviokatastrofā bojā gājušā Leha Kačiņska dvīņubrāli. Kopš vēlēšanu kampaņas pasludināšanas 21.aprīlī Likuma un taisnīguma partijas pārstāvim izdevies aizvadīt sekmīgu priekšvēlēšanu kampaņu. 23.aprīlī publicētajā aptaujā par viņu bija gatavi nobalsot tikai 32% aptaujāto, bet par B.Komarovski 55% balsstiesīgo poļu. Tagad Seima spīkers ieguvis 41,22%, savukārt J.Kačinskis 36,74% balsu.

Virkne poļu žurnālistu un ekspertu ir skeptiski, novērtējot J.Kačiņska atgriešanos augstā valsts amatā. 2006.-2007.gadā Polijas premjera amatu ieņēmušais J.Kačiņskis nevarot nodrošināt valstij nepieciešamo attīstības turpināšanos – nedz drosmīgu reformu veikšanu, nedz Polijas pozīciju nostiprināšanu Eiropas Savienībā, nedz arī uzlabot attiecības ar Krieviju. B.Komarovska uzvaras gadījumā to varētu īstenot bez šķēršļiem. Tad nebūtu veltīgi jāizšķiež laiks un enerģija cīņā starp premjeru (B.Komorovska partijas biedrs Donalds Tusks) un prezidentu, kā tas bijis L.Kačiņska prezidentūras laikā. Ja uzvarēs Seima maršals, tad valdošā partija faktiski iegūs visu varu savās rokās un tas varētu atvieglot valdības darbu. Jāņem vērā, ka B.Komorovskis ir izteicies par prezidenta pilnvaru ierobežošanu.

Kritiski noskaņotie eksperti izsaka šaubas, vai būtu labi, ja viena partija savās rokās sakoncentrētu gandrīz absolūtu varu.

Tā kā abi galvenie vēlēšanu sāncenši pārstāv polisko spēku labējo flangu, tad visai likumsakarīga šķiet kreiso ideju paudēja, sociāldemokrātu pārstāvja Gžegoža Naperaļska trešā vieta ar 13,7% balsu. Aptaujas liecina, ka viņa atbalstītāju lielākā daļa otrajā kārtā varētu nobalsot par B.Komorovski. Par kontaktiem ar G.Naperaļski jau izrādījušas interesi abu galveno sāncenšu nometnes.

Nelielais B.Komorovska pārsvars liek domāt, ka priekšvēlēšanu kampaņas turpinājums var izrādīties vētraināks par visai rāmo pirmsvēlēšanu laiku līdz 20.jūnijam. Nepārprotami, tas pagājis aprīļa traģisko notikumu gaisotnē un, iespējams, to prasmīgāk spējis izmantot bojā gājušā prezidenta brālis. 10.aprīlī Polijas prezidents L.Kačiņskis kopā ar sievu Mariju un citām augstu stāvošām amatpersonām, armijas vadības pārstāvjiem un citiem redzamiem šīs valsts sabiedrības pārstāvjiem bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņā. 1940.gadā PSRS vadība pieņēma lēmumu par 22 tūkstošu poļu – pārsvarā virsnieku un citu inteliģences pārstāvju - iznīcināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits