Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Komorovskis: Polijai jāveido pašai sava pretraķešu aizsardzības sistēma

Prezidents Broņislavs Komorovskis trešdien paziņoja, ka Polijai pašai plašāka NATO projekta ietvaros jāveido pretraķešu aizsardzības sistēma savas teritorijas aizsardzībai.

"Mums nepieciešams pašiem savs poļu vairogs, kas tajā pašā laikā būtu lielākas NATO sistēmas sastāvdaļa," par godu nacionālās armijas dienai teiktajā runā uzsvēra Komorovskis. "Tas ir dārgs, taču budžetam paveicams projekts," pateicoties Polijas ekonomikas izaugsmei un ietaupījumiem, ko sniegs aiziešana no Afganistāna, piebilda prezidents.

Kā ziņots, jau augusta sākumā Komorovskis atzina, ka Varšavai jāturpina centieni izvietot savā teritorijā pretraķešu aizsardzības sistēmu neatkarīgi no tā, cik lielā mērā šajā projektā iesaistās ASV.

Šo atziņu Komorovskis izteica intervijā, kuru viņš sniedza par godu otrajai gadadienai kopš stāšanās prezidenta amatā. "Mūsu kļūda, pieņemot amerikāņu piedāvāto vairogu, bija tā, ka pietiekami neņēmām vērā politiskos riskus, kas saistīti ar prezidenta nomaiņu," sarunā ar nedēļrakstu "Wprost" norādīja Komorovskis. "Mēs par to samaksājām augstu politisko cenu. Mēs nedrīkstam atkārtot šo kļūdu."

Vienošanos par ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas bāzes izvietošanu valsts teritorijā Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis parakstīja 2008.gada augustā, kad pie varas vēl bija prezidenta Džordža Buša administrācija. Taču Baltajā namā nonākot Barakam Obamam, šī vienošanās tika nolikta plauktā. Projektu Komorovskis atkal pārrunājis ar republikāņu kandidātu uz ASV prezidenta amatu Mitu Romniju, kurš jūlijā apmeklēja Poliju.

Tomēr Komorovskis uzskata, ka pat gadījumā, ja ASV sistēma tiks izvērsta Polijas teritorijā, tai jābūt kopīgās NATO pretraķešu aizsardzības sistēmas sastāvdaļai. "Mums nepieciešams šis Polijas aizsardzības elements," intervijā uzsvēra prezidents. "Principā lielu naudas līdzekļu tērēšanai militārām tehnoloģijām nav jēgas, ja tās netiek aizsargātas no vistipiskākajiem un bīstamākajiem uzbrukuma veidiem, kas saistīti ar raķetēm un aviāciju," piebilda Komorovskis. "Šodien mums ir novecojusi sistēma, kas arvien mazāk un mazāk piemērota valsts aizsardzībai."

Kā sākotnēji iecerētās pretraķešu aizsardzības sistēmas mērķi gan Vašingtona, gan Varšava minēja aizsardzību pret tādām neprognozējamām valstīm kā Irāna un Ziemeļkoreja. Taču Krievija pret to iebilda, uzskatot, ka patiesais sistēmas mērķis ir neitralizēt tās stratēģiskos triecienspēkus.

Lai sekotu situācijas attīstībai, Krievija Kaļiņingradas apgabalā pie Polijas robežas jau iekārtojusi radaru staciju, un Krievija ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Nikolajs Makarovs 3.maijā paziņoja, ka situācijas pasliktināšanās gadījumā "tiks pieņemts lēmums par iznīcinoša spēka preventīvu pielietošanu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits