Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Konte nodevis Itālijas premjera zvērestu

Pēc tam, kad noslēgtā vienošanās par koalīcijas izveidi, pielikusi punktu mēnešiem ilgajai politiskajai krīzei, kas draudēja ar jaunu vēlēšanu izsludināšanu, Džuzepe Konte piektdien nodevis Itālijas premjerministra zvērestu.

Konte vadīs koalīcijas valdību, kuru veido divas eiroskeptiki noskaņotas partijas - populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) un labējā Līga, un tas jau izsaucis zināmas bažas gan Briselē, gan finanšu tirgū.

Prezidents Serdžo Matarella savā pilī sarīkotajā ceremonijā pieņēma arī Kontes kabineta locekļu zvērestus.

Vēl tikai pirms dažām dienām pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšana šķita neizbēgama, taču ceturtdien Matarella atkārtoti uzticēja valdības veidošanu Kontem, kurš pagājušās nedēļas nogalē atteicās no sākotnējā kabineta veidošanas mandāta, jo prezidents noraidīja viņa izraudzīto finanšu un ekonomikas ministra amata kandidātu.

Reaģējot uz M5S un Līgas valdības izveidi, kreisi noskaņotais laikraksts La Repubblica savam ievadrakstam devis nosaukumu Jaunie labējie ir pie varas.

Tikmēr Vācija paziņojusi, ka ir atvērta sadarbībai ar jauno Itālijas valdību, kamēr Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers steidzis itāļiem atgādināt, ka tiem esot "vairāk jāstrādā" un jānodarbojas "mazāk ar korupciju", kā arī jāpārtrauc visās nelaimēs vainot Eiropas Savienību (ES).

Jaunā Itālijas valdība iecerējusi atmest pēc eirozonas finanšu krīzes ieviestos taupības pasākumus, palielināt valdības tēriņus, kā arī pārskatīt ES līgumus un bloka ekonomikas pārvaldības sistēmu.

Ņemot vērā milzīgo Itālijas valsts parādu, kas sasniedzis 2,3 triljonus eiro jeb 132% no iekšzemes kopprodukta (IKP), gan Briseli, gan finanšu tirgu satraukuši Kontes kabineta ekonomiskie plāni, kas cita starpā paredz garantētā minimālā ienākuma ieviešanu un pāreju uz divu līmeņu "plakano" nodokļu skalu.

Itāļu mediji ziņo, ka balsojums par uzticību jaunajai valdībai gaidāms pirmdien vai otrdien, un paredzams, ka Kontes kabinets balsojumu izturēs, jo M5S un Līgai abās parlamenta palātās ir vairākums.

Kontes kabinetā posteņus saņēmuši arī abu koalīcijas partiju līderi. M5S vadītājs Luidži Di Maio ieņems ekonomiskās attīstības ministra krēslu, kamēr Līgas līderis Mateo Salvīni ticis pie sen kārotā iekšlietu ministra portfeļa, kuru viņš iecerējis izmantot, lai ķertos pie nelegālo imigrantu kontrabandas apkarošanas un nelikumīgo ieceļotāju masveida izraidīšanas.

Bez amata nav palicis arī pirmajā valdības veidošanas mēģinājumā atraidītais 81 gadu vecais eiroskeptiķis Paolo Savona, kurš tagad ieņems Eiropas lietu ministra posteni.

pievienots teksts pēc 2.rindkopas

Top komentāri

skats no malas
s
Jaunā Itālijas valdība sola izraidīt no Itālijas 600 tūkstošus nelegālo imigrantu, kā arī 5 miljardus, kas budžetā paredzēti imigrantu uzņemšanai, novirzīt itāļu vajadzībām. Imigrantu uzņemšanai vairs nebūs naudas.
skats no malas
s
Citāts: "Vēl tikai pirms dažām dienām pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšana šķita neizbēgama, taču ceturtdien Matarella atkārtoti uzticēja valdības veidošanu Kontem". Bet protams, Līgas reitings uzlidoja no 17% līdz 27% un turpināja augt. Pēc vēlēšanām Līgas ietekme tikai pieaugtu. Gan Matarella, gan Junkers, gan Makrons baidās no Līgas kā velns no krusta.
re kā
r
Kā saka Līgas līderis Salvini: "Savona al posto giusto per ricontrattare le regole Ue" ([eiroskeptiskais ministrs] Savona ir šajā [Eiropas lietu ministra] amatā tieši, lai grozītu ES noteikumus). Itālija ir sešreiz lielāka par Grieķiju, Brisele to nevarēs pasūtīt trīs mājas tālāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits