Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kriptovalūta Bitcoin četrreiz dārgāka par zeltu

Kriptovalūta Bitcoin sasniegusi savu līdz šim augstāko vērtības punktu, ziņo britu medijs The Guardian. Digitālā valūta, kuru nav izdevusi neviena pasaules finansu institūcija, šobrīd maksā vairāk nekā 5000 ASV dolāru par vienu vienību.

Bitcoin nu ir kļuvusi četras reizes dārgāka par vienu unci (~31,1 grams) zelta. Eksperti gan brīdina par iespējamu finanšu burbuli, kas varētu novest pie straujas vērtības zaudēšanas.

Runājot par kriptovalūtām, kas pēc Bitcoin panākumiem ir savairojušās simtos, svarīgi atcerēties, ka to vērtību neregulē un līdz ar to arī negarantē neviena finanšu iestāde, proti, digitālā nauda ir vērta tieši tik, cik paši lietotāji ir gatavi par to maksāt. 

Bitcoin vērtība šī gada laikā ir pieaugusi par 750%, un šobrīd viena digitālā monēta maksā 5 240 dolāru. Septembra vidū monētu vērtība nokritās līdz 3000 dolāriem, saistībā ar Ķīnas finanšu politikas iestāžu lēmumu aizliegt tirdzniecībā izmantot virtuālo valūtu, norādot uz iespējamo finanšu burbuli, kas radītu smagas sekas arī valsts ekonomikai. Ņemot to vērā, Bitcoin vērtības kāpums ir pārsteidzošs, jo līdz šim ķīnieši veidoja apmēram 10% no pasaules Bitcoin apgrozības. 

Arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kā vēsta The Guardian, brīdināja par digitālajām valūtām, norādot, ka tās var palīdzēt finansēt terorismu un ļaut izvairīties no nodokļu nomaksas. Tiesa gan, viņš arī piebildis, ka nevajag uzlikt pārāk daudz barjeru to izmantošanai.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka ASV lielākās bankas JP Morgan vadītājs Džeimijs Daimons nesen, runājot konferencē Ņujorkā, sacījis, ka uz vietas atlaistu darbinieku, kurš investētu kriptovalūtā, piebilstot, ka tā drīz "uzsprāgs" un zaudēs savu vērtību.

Arī Latvijas finansu eksperti sarunās ar laikrakstu Dienu mudināja cilvēkus būt uzmanīgiem, ieguldot "īsto" naudu digitālajās monētās.

Finanšu sektora kritika ir saprotama, jo Bitcoin ļauj lietotājiem apiet visas šīs institūcijas un veikt maksājumus tieši. Tiesa gan, decentralizētā valūta, kā liecina drošības iestāžu sniegtā informācija, ir iecienīta arī nelegālu darbību veikšanai. To iecienījuši hakeri, kas pieprasa izpirkuma naudu par lietotāja datiem. 

Neskatoties uz brīdinājumiem, Japāna nesen ir grozījusi likumdošanu, lai atzītu Bitcoin par likumīgu norēķinu līdzekli. Savukārt Zviedrija un Indija apsver iespēju radīt pašas savu digitālo valūtu, izmantojot blokķēdes sistēmu, kuru var aprakstīt kā grāmatvedības žurnālu, kas atrodas katra lietotāja datorā un tādējādi ir pilnīgi uzticams. 

 

Top komentāri

NAV VIENALGA
N
bitcoin šķeļas, tāpēc visi uzpērk, lai pēc tam par to pa šu naudu varētu iegūt 2 bitcoin
vards
v
0 = bitcoin x mmm
Salīdzināt var vienādās mērvienībās
S
Unci zelta varētu salīdzināt ar unci bitkoina, taču pēdējā is virtuāla un nesverama.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits