Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Leiena: Lielbritānijai būs jādeleģē komisārs EK

Lielbritānijai būs jāizvirza kandidāts komisāra amatam jaunajā Eiropas Komisijas (EK) sastāvā, ja tā būs Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts pēc 31.oktobra, ceturtdien atzinusi nākamā EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Patlabanējā EK prezidenta Žana Kloda Junkera piecu gadu pilnvaru termiņš noslēgsies 31.oktobrī, un šajā dienā Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons bija apņēmies panākt valsts izstāšanos no ES.

Lielbritānijas izstāšanās tagad, pēc visa spriežot, tomēr tiks atlikta, un ir teju skaidrs, ka jaunās komisijas darba sākums tiks atlikts par vienu mēnesi, jo tajā joprojām trūkst komisāru no Francijas, Rumānijas un Ungārijas.

Atbilstoši ES normām, katrai no 28 ES valstīm, arī Lielbritānijai, ir jābūt pa vienam komisāram.

Lielbritānija neizvirzīja savu pārstāvi EK amatam tad, kad to izdarīja pārējās ES dalībvalstis, jo Džonsons uzstāja, ka valsts novembrī vairs nebūs ES sastāvā.

Tomēr Lielbritānijas parlaments viņu piespieda pieprasīt breksita atlikšanu līdz 31.janvārim, līdz ar to jautājums par Lielbritānijas pārstāvi EK atkal ir darbakārtībā.

"Ja pēc 1.novembra - un šajā ziņā joprojām ir sperami soļi, tā kā tas vēl nav zināms - būs [breksita] termiņa pagarināšana un Apvienotā Karaliste joprojām būs ES, tad es, protams, aicināšu Apvienoto Karalisti deleģēt komisāru," žurnālistiem vizītes gaitā Somijā sacīja Leiena.

ES ir jāizvērtē, vai atvēlēt Lielbritānijai breksita termiņa pagarinājumu un uz cik ilgu laiku, norādīja nākamā EK prezidente.

Kā sacīja Somijas, patlaban prezidējošās ES valsts, premjerministrs Anti Rinne, "varbūt visas" ES valstis atbalstīs Londonas lūgto termiņa pagarinājumu.

Kā ziņots, Lielbritānijas parlaments sestdien nobalsoja par priekšlikumu, saskaņā ar kuru parlaments nevar apstiprināt premjerministra Borisa Džonsona panākto breksita vienošanos ar Eiropas Savienību, kamēr parlamentā nav pieņemts vienošanās izpildes likums.

Tā kā līdz ar to netika apstiprināta breksita vienošanās, automātiski iedarbojās likums bezvienošanās breksita novēršanai, saskaņā ar kuru premjeram sestdienas vakarā nācās lūgt ES pagarināt breksita termiņu līdz 31.janvārim

 

Top komentāri

ha-ha-ha
h
Jā, deleģēs tādu, kas bloķēs visu EK darbību :)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits