Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Leiena piekāpjas lauksaimniekiem attiecībā uz pesticīdu izmantošanu

Piekāpjoties protestējošajiem Eiropas lauksaimniekiem, Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien ieteikusi EK atteikties no ieceres samazināt pesticīdu izmantošanu lauksaimniecībā.

Leiena, uzrunājot Eiropas Parlamentu (EP) Strasbūrā, atzina, ka EK sākotnējais priekšlikums, kas tika izstrādāts Eiropas Savienības (ES) "zaļās pārejas" ietvaros, ir kļuvis par polarizācijas simbolu. Viņa norādīja, ka plāns līdz desmitgades beigām uz pusi samazināt ķīmisko pesticīdu izmantošanu ES ir iestrēdzis arī diskusijās EP un Eiropadomē. Leiena sacīja, ka viņa lūgs EK atsaukt šo priekšlikumu.

Jautājums par pesticīdiem ir viena no problēmām, kas pamudinājušas lauksaimniekus Eiropā uz masveida protestiem. Viņi sūdzas arī par ienākumu samazināšanos un ražošanas izmaksu pieaugumu.

Tā kā lauksaimnieku kustībā iesaistījušās arī galēji labējās un pret valdošo varu noskaņotās partijas, kuras, kā tiek prognozēts, gūs ievērojamus panākumus jūnijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, debates par vidi ir kļuvušas politiski eksplozīvas.

Pagājušajā nedēļā lauksaimnieki ar 1300 traktoriem nobloķēja ES samita norises vietu Briselē, liekot ES līderiem sadzirdēt viņu prasības un panākot piekāpšanos vairākos jautājumos, īpaši Francijā. Taču lauksaimnieku protesti Eiropā turpinās.

"Daudzi no viņiem jūtas iespiesti stūrī," atzina Leiena, piebilstot: "Mūsu lauksaimnieki ir pelnījuši, lai viņos ieklausās."

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka Eiropas lauksaimniecībai "jāpāriet uz ilgtspējīgāku ražošanas modeli", kas ir videi draudzīgāks un mazāk kaitīgs augsnes kvalitātei. "Iespējams, ka mēs neesam pārliecinoši pauduši šo viedokli," viņa piebilda.

Lai to panāktu, starp lauksaimniekiem un politiķiem ir jāveido uzticība, sacīja Leiena, norādot uz konsultatīvo dialogu, ko Brisele ir sākusi ar lauksaimniecības un pārtikas nozares pārstāvjiem.

Leiena uzsvēra, ka jautājums par pesticīdiem paliek aktuāls, lai gan viņa nolēmusi atsaukt ierosināto plānu, un piebilda, ka vajadzīga cita pieeja.

Viņa ierosināja, ka EK vēlāk varētu nākt klajā jaunu uzlabotu iniciatīvu, kas, visticamāk, tiks uzticēta nākamajai Komisijai, kura tiks izveidota pēc jūnijā gaidāmajām EP vēlēšanām.

Leiena vēl nav atklājusi, vai viņa plāno pretendēt uz jaunu mandātu Komisijas vadītāja amatā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits