Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Liela neskaidrība par Itālijas nākotni

Itālijai draud politiskā paralīze. Pēc svētdien notikušajām parlamenta vēlēšanām, kurās labus panākumus guva populisti un eiroskeptiķi, neviena partija vai alianse nav ieguvusi absolūto vairākumu likumdevējā, tāpēc ir gaidāmas sarežģītas valdības veidošanas sarunas. Vēlmi vadīt nākamo valdību izrādījusi gan pret valdošo eliti noskaņotā Piecu zvaigžņu kustība (M5S), gan ar devīzi "Itālija vispirms" startējusī labējā partija Ziemeļu līga. Vēlēšanu rezultāti ir pamatīgi sarūgtinājuši divus ekspremjerus – 81 gadu veco centriski labējās partijas Forza Italia (Uz priekšu, Itālija!) vadītāju Silvio Berluskoni un centriski kreisās Demokrātiskās partijas līdzšinējo līderi Mateo Renci.

Top komentāri

itāloloģija
i
Kāds itālologs raksta, kā Itālija no izteikti eirofīliskas valsts ir kļuvusi par izteikti eiroskeptisku. Kādreiz atbalsts Eiropas Savienībai Itālijā bija lielākais ES, bet 1990.gados viss sāka mainīties. Pirmais trieciens bija Māstrihtas līgums, Māstrihtas kritēriji sadurās ar itāļu ierasto dzīvesveidu. Tas, ko viņi bija ieraduši darīt agrāk, tagad bija aizliegts. Nākamais trieciens ir 2008.gada krīze - dalībvalstīm atstātās ierobežotās tiesības nebija pietiekamas, lai stātos pretī krīzei. Un tagad vēl banku krīze un imigrācijas krīze. ES liedz atrisināt banku krīzi ierastā veidā un liedz nepieļaut imigrantu iekļūšanu Itālijā. Ja banku krīzi risina ES stilā, tad miljoni pensionāru zaudēs lielu, varbūt pat lielāko daļu no uzkrājumiem, jo tie tradicionāli ir ieguldīti banku obligācijās, bet obligāciju glābšanu ES neparedz. ES neļauj imigrantu neielaišanu valstī, bet arī tos neņem pie sevis. Itālija ir pārplūdināta. Problēma nav neatrisināta, bet tiek radīta vēl viena.
precizējums
p
Citāts: "ar devīzi "Itālija vispirms" startējusī labējā partija Ziemeļu līga". Vispār jau "Ziemeļu līga" sen ir mainījusi nosaukumu un saucas vienkārši "Līga" jeb itāliski "Lega". Agrāk tās mērķis bija atdalīt Itālijas ziemeļu reģionus no Itālijas un izveidot neatkarīgu valsti. Tā bija PROeiropeiska partija, kas vienkārši negribēja vairs uzturēt Itālijas ziemeļu reģionus. Kādu laiku partija bija populāra, bet tad tās atbalsts nokritās līdz 4%. Pēc vadības maiņas 2013.gadā gadā tā ir mainījusi nosaukumu, tagad tā ir visu itāļu Līga un vairs nenostājas pret Dienviditāliju, savukārt tā kļuvusi pretimigrācijas un pretEiropas partija, un tās reitings krietni pieaudzis, vēlēšanās ir iegūti 17,5%, tā ir kļuvusi par lielāko labējo partiju.
reptilis
r
N.Muižnieks - U.Ķezberis mūsu nākotnes cilvēka paraugs -homo sorosensus ! Un tādus mums ir jāizveido visus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits