Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Lielbritānijas valdība apstiprina Hinklijpointas AES projektu

Lielbritānijas valdība ceturtdien apstiprināja atomelektrostacijas (AES) būvniecību Hinklijpointā, kas ir pirmā britu AES pēdējās paaudzes laikā, tomēr valdība ir noteikusi ierobežojumus, lai mazinātu bažas par Ķīnas iesaisti šajā Eiropai nozīmīgajā projektā.

"Esam nolēmuši turpināt īstenot pirmo kodolstacijas [projektu] šīs paaudzes laikā," paziņoja Lielbritānijas uzņēmējdarbības ministrs Gregs Klārks, solot jaunus pasākumus "drošības pastiprināšanai".

Klārka vadītā ministrija informēja, ka Lielbritānijas valdība garantēs, ka var iejaukties, lai apturētu Francijas valsts enerģētikas koncernam EDF, kas īsteno projektu, piederošo akciju pārdošanu.

Ķīnai pieder trešā daļa šī projekta, un analītiķi ir brīdinājuši Lielbritāniju nesabojāt attiecības ar pasaulē otru lielāko ekonomiku pēc tam, kad Lielbritānijas iedzīvotāji jūnijā nobalsoja par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības. Lielbritānijai ir vajadzīgi jauni tirdzniecības partneri, bet analītiķi norādīja, ka projekta atcelšana varētu kaitēt attiecībām ar Ķīnu.

Paziņojumu par Hinklijpointas AES projekta virzību apsveica tā atbalstītāji Francijā un Ķīnā. Projekts apstiprināts divus mēnešus pēc tam, kad Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja lika pārskatīt 18 miljardus Lielbritānijas mārciņu (21 miljardu eiro) vērto projektu, kuru virzīja viņas priekštecis Deivids Kamerons.

EDF ģenerāldirektors Žans Bernārs Levī apsveica lēmumu, kas "atjauno atomenerģētiku Eiropā".

EDF padome dalību projektā Anglijas dienvidrietumos apstiprināja jūlijā, bet tad to nobremzēja Mejas lēmums.

Vienošanās paredz, ka Ķīnai būs 33,5% akciju divu reaktoru būvniecībā Hinklijpointā, bet Ķīnas valsts kontrolētais uzņēmums China General Nuclear Power Corporation finansēs sešus miljardus Lielbritānijas mārciņu (septiņus miljardus eiro) no izmaksām, bet pārējo finansējumu garantēs EDF.

Francijas premjerministrs Manuels Valss uzteica Lielbritānijas valdības lēmumu kā "izcilas ziņas" Francijas kodolenerģētikas sektoram un vietējai nodarbinātībai.

Trešdien Meja telefoniski sazinājusies ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu, lai informētu par darījuma apstiprināšanu, atklāja Francijas prezidenta kanceleja.

Bažas ir radījušas ne tikai atšķirības starp elektrības cenām Francijā un Lielbritānijā laikā, kad pasaulē samazinās naftas cenas, bet arī Ķīnas lielā iesaiste projektā, jo īpaši tādēļ, ka Ķīnas informācijas tehnoloģiju sistēmu drošības līmenis netiek uzskatīts par labu.

Hinklijpointas AES darbu sāks ne ātrāk kā 2025.gadā, kas ir divus gadus vēlāk, nekā sākotnēji plānots.

Hinklijpointā plānots izvietot divus trešās paaudzes reaktorus "European Pressurised Reactor", kas tiek uzskatīti par visattīstītākajiem un drošākajiem pasaulē, un katra no tiem jauda ir 1,6 gigavati.

Gaidāms, ka reaktori spēs apgādāt ar elektrību piecus miljonus māju, nodrošinot 7% no valsts elektrības vajadzībām.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli

    Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

    Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits