Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lietuvā šonedēļ obligāto karadienestu sāk vēl aptuveni 600 jaunieši

Atjaunoto obligāto karadienestu Lietuvas Bruņotajos spēkos šonedēļ sāks vēl aptuveni 600 jaunieši, galvenokārt brīvprātīgie.

Pirmdien un otrdien viņi ieradīsies trijās dienesta vietās - Lietuvas Dižkunigaiša Ķēstuša mehanizētajā kājnieku bataljonā Tauraģē, Lietuvas Dižkunigaiša Vīteņa loģistikas bataljonā Marijampolē un Lietuvas Dižkunigaiša Ģedimina štāba bataljonā Viļņā. Lielākā daļa no viņiem paši izteikuši vēlēšanos dienēt tieši šajās vienībās.

Marijampolē jauniesaucamos gatavojas sveikt aizsardzības ministrs Jozs Oleks, Tauraģē - Sauszemes spēku pavēlnieks ģenerālmajors Almants Leika un Viļņā - Lietuvas Bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālleitnants Jons Vītauts Žuks.

Pirmajā dienā jaunieši saņems formastērpus un ekipējumu, iepazīsies ar karaspēka daļu un iekārtosies kazarmās.

Saskaņā ar mācību plānu pirmās astoņas nedēļas jauniesauktie saņems militārās apmācības pamatkursu - apmeklēs lekcijas, apgūs ierindas mācības un armijas statūtus, militārās taktikas, inženierzinību, topogrāfijas, sakaru un medicīnas pamatus, iepazīsies ar ieročiem un sakaru iekārtām. Pēc pamatapmācības karavīri sāks apgūt specialitāti. Kolektīvajās apmācībās viņiem tiks mācīts darboties savas daļas sastāvā un veikt noteiktus uzdevumus. Zvērestu Lietuvai viņi dos pēc dažām nedēļām.

Kā ziņots, Lietuvas Seims aprīlī pieņēma grozījumus likumos par karaklausību un par valsts aizsardzības sistēmas organizāciju un karadienestu, kas paredz iesaukt karadienestā jauniešus vecumā no 19 līdz 26 gadiem ieskaitot, bet vienlaikus pieņemt dienestā brīvprātīgos vecumā no 19 līdz 38 gadiem. Iesaukšanas saraksti tika veidoti nejaušas atlases kārtībā un pēc teritoriālā principa, proti, nevis pēc vienas visai Lietuvai kopīgas iesaucamo rindas, bet sešām reģionālajām rindām, izmantojot īpašu datorprogrammu.

Kopumā šogad Lietuvā obligātajā karadienestā paredzēts iesaukt 3000 cilvēkus, ieskaitot brīvprātīgos, kuru aktivitāte izrādījusies negaidīti augsta - līdz 8.septembrim dienestam paši bija pieteikušies jau 2635 jaunieši. Atlikušajās vietās vispirms tiek pieņemti tā dēvētie saraksta brīvprātīgie - tie iesaucamie, kuri uzrakstījuši pieteikumu par pieņemšanu dienestā prioritārā kārtā.

24.augustā karadienestu Lietuvas Dižkunigaiša Butiģeiža dragūnu bataljonā Klaipēdā sāka pirmie 495 jaunieši no sešām reģionālajām karaklausības nodaļām, kas Bruņotajos spēkos pieteikušies brīvprātīgi - 476 puiši un 19 meitenes. Pirms nedēļas viņi jau nodeva svinīgo zvērestu.

Līdz gadumijai jauniesaucamie sāks dienēt vēl vairāk nekā desmit Lietuvas Bruņoto spēku vienībās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits