Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lietuva un Baltkrievija apsūdz viena otru gaisa telpas pārkāpšanā akcijas Brīvības ceļš laikā

Lietuva un Baltkrievija pirmdien apsūdzējušas viena otru gaisa telpas pārkāpšanā svētdien notikušās Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības atbalsta akcijas Brīvības ceļš laikā.

Lietuva iesniegusi Baltkrievijas vēstniekam notu, norādot, ka tās gaisa telpu pārkāpis kaimiņvalsts helikopters, savukārt Baltkrievija to noliedz, bet apgalvo, ka tās gaisa telpā ielidojuši astoņi gaisa baloni "ar pretvalstisku simboliku".

"Viņu helikopters pārkāpa mūsu gaisa telpas robežu, un šodien Baltkrievijas vēstniekam tika iesniegta asa protesta nota," ziņu aģentūrai BNS pirmdien sacījis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Pēc viņa teiktā, helikopters bijis redzams virs Medininku kontrolpunkta pie abu valstu robežas, kur beidzās 32 kilometrus garā cilvēku ķēde, kas sākās Viļņas Katedrāles laukumā, un Lietuvas gaisa telpas kontroles sniegtā informācija apliecina, ka pārkāpums noticis.

Tikmēr Baltkrievija apgalvo, ka tās helikopters Lietuvas gaisa telpu nav pārkāpis, un iesniegusi Lietuvas vēstniekam Minskā protesta notu, kurā norādīts, ka svētdien no Lietuvas teritorijas palaists "lidojošs objekts", kurš šķērsojis robežu un ielidojis trīs kilometrus Baltkrievijas teritorijā.

"Baltkrievija vērtē šo faktu kā plānotu provokāciju un cer, ka Viļņā šis incidents tiks pienācīgi izmeklēts un tiks sperti soļi, lai nākotnē līdzīgi gadījumi neatkārtotos," uzsvēris Baltkrievijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Anatolijs Glazs.

Baltkrievijas ziņu aģentūra BelTA, atsaucoties uz Aizsardzības ministrijas paziņojumu, iepriekš vēstīja par "provokatīvu mēģinājumu" pārkāpt Baltkrievijas gaisa telpu no Lietuvas puses, palaižot "zondi, [kas veidota] no astoņiem gaisa baloniem ar pretvalstisku simboliku".

Tā norāda, ka zondi apturējuši Baltkrievijas Pretgaisa aizsardzības spēku helikopteri.

"Pateicoties Pretgaisa aizsardzības spēku dežurējošo helikopteru Mi-24 apkalpju darbībai, gaisa balonu lidojums tika apturēts, nelietojot ieročus," teikts paziņojumā.

Kā paziņojušas Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas amatpersonas, kuras citē portāls Tut.by, "šie baloniņi, kas pirmajā acumirklī šķiet nekaitīgi, varēja apdraudēt lidojumu drošību, arī civilajiem lidaparātiem", un "neviens nezina, kas tiem varētu būt piekārts, bet tās varētu būt gan sprāgstvielas, gan indīgas vielas un tā tālāk".

Jau ziņots, ka Lietuvā svētdienas vakarā apmēram 50 000 cilvēku vēsturiskā Baltijas ceļa 31.gadadienā pulcējās akcijā Brīvības ceļš, izveidojot dzīvo ķēdi no Viļņas līdz Baltkrievijas robežai, tādējādi apliecinot atbalstu kaimiņvalsts pilsoniskajai sabiedrībai, kas šobrīd cīnās par brīvību un demokrātiju.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits