Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Lietuvas Ārlietu ministrija: Krievijas plāns vienpusēji mainīt jūras robežu ir apzināta provokācija

Krievijas plāns vienpusēji mainīt jūras robežu ar Lietuvu un Somiju ir apzināta un situāciju saasinoša provokācija, paziņoja Lietuvas Ārlietu ministrija, komentējot laikrakstā The Moscow Times publicēto informāciju par to, ka sagatavots attiecīgs Krievijas valdības lēmuma projekts.

Lai pieprasītu detalizētus paskaidrojumus, Lietuvas Ārlietu ministrija trešdien izsaukusi Krievijas vēstniecības pārstāvi. 

"Šādas Krievijas darbības ir vērtējamas kā apzināta, mērķtiecīga, eskalējoša provokācija, kuras mērķis ir iebiedēt kaimiņvalstis un to sabiedrību. Tas ir vēl viens pierādījums tam, ka Krievijas agresīvā un revizionistiskā politika apdraud tās kaimiņvalstu un visas Eiropas drošību," aģentūrai ELTA norādīja ārlietu ministra Gabrieļus Landsberģa preses sekretāre Paulīna Levickīte.

"Lietuva šodien izsauc Krievijas pārstāvi, lai saņemtu pilnīgu paskaidrojumu, un saskaņo savu reakciju ar partneriem," norādīja Ārlietu ministrijā.

"The Moscow Times" vēsta, ka izstrādāts Krievijas valdības lēmuma projekts, lai vienpusēji mainītu valsts jūras robežas ar Lietuvu un Somiju.

Saskaņā ar šo Aizsardzības ministrijas sagatavoto dokumentu Krievija grasās pasludināt par saviem iekšējiem jūras ūdeņiem akvatorija daļu pie Kēnigsbergas (Karaļauču) anklāva Baltijskas (Pillavas) un Zeļenogradskas (Krancas) pilsētām, kā arī Somu līča austrumos.

Šim nolūkam paredzēts mainīt ģeogrāfiskās koordinātas punktiem, kuri nosaka izejas līniju stāvokli, no kurām tiek mērīti Krievijas teritoriālie jūras ūdeņi, kā arī pierobežas un salu zona.

Uz Lietuvas robežas ir plānots pārskatīt Kuršu jomas zonu, Taranas zemesraga un uz dienvidiem no tā esoša zemesraga rajonus, kā arī Vislas strēles zonu.

Savukārt uz Somijas robežas iecerēts koriģēt koordinātas Jahi, Sommersas, Hoglandes, Rodšēras, Mazās Tjutersas, Vigrundas salu zonā, kā arī pie Narvas upes ziemeļu ieejas zemesraga, teikts lēmuma projekta pielikumā.

Pašreizējās ģeogrāfiskās koordinātas ir noteiktas ar PSRS Ministru padomes 1985.gada lēmumu, un projekta autori apgalvo, ka tās "nepilnīgi atbilst mūsdienu ģeogrāfiskajai situācijai". Tajās punkti tikuši fiksēti "pēc maza mēroga jūras navigācijas kartēm", kuras pamatotas ar 20.gadsimta vidus darbiem, bet tas "neļauj noteikt iekšējo jūras ūdeņu ārējo robežu", sacīts dokumentā.

Krievijas Aizsardzības ministrija ierosina daļēji "atzīt par spēkā neesošu" minētā PSRS Ministru padomes lēmuma sadaļu "Baltijas jūra".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits