Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietuvas skolotājiem un skolēniem rīko īpašas pārraides par bēgļu uzņemšanu

Lai iepazīstinātu Lietuvas skolotājus un skolēnus ar jautājumiem, kas saistīti ar bēgļu integrāciju, Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības attīstības centra studija Skolotāja TV izveidojusi īpašu pārraižu ciklu, un nākamgad varētu tikt rīkoti arī semināri pašvaldībās, kurās tiktu aicināti piedalīties arī skolotāji.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi šā centra metodiķe Ģiedre Tumosaite, lielākajai daļai skolu nav pieredzes, kā integrēt klasē vienu vai dažus atšķirīgas kultūras bērnus. Arī mācību līdzekļu, kas varētu noderēt bēgļu bērniem, nav daudz.

"Aktuāls ir arī jautājums par lietuviešu valodas mācīšanu - kā mācīt, kā organizēt mācību procesu, jo bērni atbraucot lielākoties nerunā ne lietuviski, ne angliski," viņa atzinusi.

Jau notikušas pārraides, kurās analizēti migrācijas cēloņi, situācija Eiropā, pašreizējā bēgļu integrācijas sistēma, kā arī pieredze bēgļu bērnu integrācijā, kas jau uzkrāta Ruklas un Viļņas skolās. Tajās piedalījās eksperti, šo skolu un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Otrdien paredzēta pārraide, kurā mediju pārstāvji un reliģiju eksperti pārrunās stereotipus par bēgļiem, kurus veido vai grauj mediji.

Tiešraides laikā interneta vietnē mokytojotv.upc.smm.lt būs iespēja uzdot jautājumus ekspertiem un saņemt viņu atbildes.

Pēc Tumosaites teiktā, šo pārraižu skatītāju skaits nav liels, bet vēlāk tās noskatījušies vairāki simti lietotāju. Ieraksti atrodami arī vietnē Youtube.

Pārraides tiek veidotas par mediju pratības projekta līdzekļiem. Šo projektu daļēji finansē Ziemeļu Ministru padomes birojs Lietuvā un Izglītības un zinātnes ministrija. Kā norādījusi Tumosaite, tas neprasa lielus izdevumus un būtu vēlams, ja līdzīgas diskusijas tiktu rīkotas arī sabiedriskajā televīzijā vai komerckanālos.

Lietuvai paredzēts divu gadu laikā uzņemt kopumā 1105 bēgļus no tādām izcelsmes valstīm kā Sīrija, Irāka un Eritreja. Lielākā daļa no viņiem tiktu pārcelti no Itālijas un Grieķijas, neliela daļa arī no Turcijas.

Paredzēts, ka otrdien Lietuvā ieradīsies pirmā irākiešu ģimene, kas tiks uzņemta saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) bēgļu izvietošanas programmu. No Grieķijas uz Lietuvu tiks pārcelta jauna musulmaņu ģimene - četri cilvēki. Kā žurnālistiem pastāstījis ministra vietnieks Elvins Jankevičs, ģimenes tēvs mācījies vadības augstskolā un viņam ir pieredze gan celtniecības, gan vadības darbā, bet māte nav strādājusi algotu darbu. Ģimene, kas Eiropā ieradusies šogad, runā angliski. Vairāk bēgļu līdz gada beigām uz Lietuvu pārcelt nav paredzēts.

Bēgļu pārcelšanai un integrācijai Lietuva nākamgad nolēmusi atvēlēt aptuveni 5,5 miljonus eiro. Daļa šīs summas tiks segta no ES līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits