Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Lietuvas valdības tieslietu ministrs paziņo par atkāpšanos

Prezidentes Daļas Grībauskaites otrdien apstiprinātā Lietuvas jaunā ministru kabineta tieslietu ministrs Juļus Pagojus trešdien paziņojis par atkāpšanos, reaģējot uz atklātībā nākušo jauno informāciju, kas likusi apšaubīt viņa atbilstību šim amatam.

Kā ziņots, otrdien jau pēc valdības apstiprināšanas sabiedrības uzmanības centrā nonāca ziņa, ka sociāldemokrātu partijas virzītā 28 gadus vecā iepriekšējās valdības tieslietu ministra vietnieka Pagojus reputācija nav nevainojama - viņam pērn atņemtas autovadītāja tiesības par braukšanu reibumā. Trešdien tai pievienojās jauna informācija, proti, brīdī, kad Pagoju aizturēja ceļu policisti, viņš noklusējis faktu, ka ir tieslietu ministra vietnieks.

Noskaidrojoties šiem apstākļiem, jaunieceltais Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis pēc sarunas ar ministru paziņoja, ka Pagojus nevarēs strādāt šajā valdībā, un izteica cerību, ka viņš izlems atkāpties pats.

Drīz pēc tam Pagojus izplatīja paziņojumu, kurā pateicās premjeram un prezidentei par viņam parādīto uzticēšanos.

"Diemžēl, redzot, ka ažiotāža ap manu pagātnes kļūdu traucē un traucēs jaunajai valdībai un īpaši man ļoti svarīgajai Tieslietu ministrijai normāli uzsākt darbu, esmu lūdzis jauniecelto premjeru atsaukt manu kandidatūru 17.valdības tieslietu ministra amatam," viņš norādījis.

Pagojus kandidatūru sociāldemokrāti faktiski izvirzīja pēdējā brīdī, jo pirmais viņu virzītais tieslietu ministra amata kandidāts atsauca savu kandidatūru pats, bet otro kritiski vērtēja gan lielākās koalīcijas partijas - Zemnieku un zaļo savienības - līderis Ramūns Karbauskis, gan zaļzemnieku premjerministrs Sauļus Skvernelis, gan opozīcijas pārstāvji.

Prezidente, kas jau bija runājusi ar visiem pārējiem ministru amatu kandidātiem, ar Pagoju tikās tikai otrdienas rītā un jau dažas stundas vēlāk parakstīja dekrētu par visas Skverneļa valdības apstiprināšanu, taču jaunā atklātībā nonākusī informācija lika apšaubīt tieslietu ministra atbilstību amatam.

Kā trešdien paziņojis prezidentes birojs, informācija par to, ka ministra amata kandidātam par braukšanu reibumā atņemtas tiesības, Grībauskaitei bijusi zināma, taču, konsultējoties ar premjeru par viņa kandidatūru, tai nav bijusi izšķiroša nozīme. "Jaunās detaļas nepatīkami pārsteidz, un tās jāizvērtē premjerministram, kas iesniedza šo kandidatūru," bija norādīts komentārā, ko prezidentes birojs atsūtījis ziņu aģentūrai BNS.

Pats Pagojus trešdien sacīja, ka, tiekoties ar prezidenti, informējis viņu par to, kā zaudējis autovadītāja tiesības.

Saskaņā ar policijas informāciju Pagojus automobilis pērn maija beigās apturēts Kuršu kāpās, uz ceļa Smiltīne-Nida, kur viņam ar alkotesteri noteikta 0,67 promiļu reibuma pakāpe. Kā norādījusi policija, tobrīd viņš noklusējis faktu, ka ir tieslietu ministra vietnieks, tādēļ incidents nav ierakstīts policijas datu reģistros un attiecīgi publiskots.

Divas stundas vēlāk Pagojum slimnīcā veiktas asins analīzes, kurās nav atklāts alkohola līmenis, kas pārsniegtu pieļaujamo, tomēr šā gada februārī tiesa viņam piespriedusi naudassodu un autovadītāja tiesību atņemšanu uz gadu. Politiķis šo spriedumu pārsūdzējis, bet tiesa viņa prasību noraidījusi.

Pats Pagojus trešdien portālam "Delfi.lt" skaidroja, ka savu darbavietu policistiem aizturēšanas brīdī gan nosaucis, bet jautājums par ieņemamo amatu viņam nav uzdots un pieminēt savu amatu pēc paša iniciatīvas viņš nav vēlējies, jo to varētu traktēt "kā spiedienu uz policistiem pieņemt tādu vai citādu lēmumu".

Skvernelis aģentūrai BNS sacīja, ka par minēto faktu uzzinājis, vēl pirms iesniedzis Pagojus kandidatūru, tomēr "visai vēlu". Viņš informējis par to arī prezidenti, kas piekritusi šā kandidāta apstiprināšanai ministra amatā.

Pēdējo piecu gadu laikā policija Pagoju sodījusi četras reizes - neskaitot pieminēto incidentu, viņš 2011.gadā sodīts par to, ka braukšanas laikā sarunājies pa mobilo tālruni, bet 2013. un 2014.gadā - par to, ka pārsniedzis atļauto braukšanas ātrumu attiecīgi par vairāk nekā 20 un 30 kilometriem stundā.

Līdzšinējā valdībā Pagojus no 2014.gada bija tieslietu ministra vietnieks, bet šobrīd vada Valsts patērētāju tiesību aizsardzības dienestu.

Jaunā valdība darbu sāks pēc tam, kad Seims apstiprinās tās programmu un ministri dos svinīgo zvērestu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits