Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Lietuvieši internetā aktīvi piedāvā litus

 Kopš Lietuvas pievienošanās eirozonai vēl nav pagājis ne mēnesis, bet lietuvieši internetā jau aktīvi piedāvā iegādāties pavisam nesen no apgrozības izņemtos litus, piektdien raksta Defi.lt

Interneta izsoļu vietnē ebay.com atrodami vairāk nekā 8000 piedāvājumu, kuros pieminēts lits. Līdztekus kolekciju un jubilejas monētām vai starpkaru laikā kaltajai Lietuvas naudai tur piesolīti arī tie liti, ar kuriem vēl pirms divām nedēļām varēja norēķināties veikalos. 

Cenas ir ļoti dažādas. Piemēram, par 2010.gada izlaiduma viena lita monētu lielākoties tiek prasīti divi līdz divarpus dolāri (1,77 līdz 2,21 eiro), bet par deviņu monētu komplektu, kurā ietilpst visas monētas no viena centa līdz pieciem litiem - 6,99 dolāri. 

Dārgāk piedāvāti liti, kas izņemti no apgrozības jau pirms vairākiem gadiem, bet starpkaru laika viena lita monēta novērtēta par 29 dolāriem. 

Kā prognozējis Lietuvas Bankas Naudas muzeja direktors, vēsturnieks Vidmants Laurinavičs, domājams, ka ar laiku liti kļūs dārgāki, bet tas lielā mērā būs atkarīgs no tā, cik to būs palicis apgrozījumā. "Visam vajadzīgs laiks. Šobrīd dažādās izsolēs var atrast atšķirīgas cenas, bet svarīgi, par cik cilvēki tos būs ar mieru pirkt," viņš spriedis.

Pēc eksperta teiktā, kolekcionāri litu izņemšanai no apgrozības gatavojušies jau sen un iepirkuši noteiktu sēriju naudaszīmes. Šīs naudas vērtība pieaug tikai pamazām. Piemēram, deviņdesmito gadu sākuma banknošu cenas augušas vidēji 20 reizes. Tas pats sakāms par monētām, tomēr kopumā par vērtīgu tiek uzskatīta tikai ļoti labi saglabājusies nauda. 

"Ir vajadzīgas noteiktas zināšanas - nevar kaut ko akli iepirkt, jāinteresējas par noskaņojumu tirgū, nauda jāieliek aploksnēs, plastmasas kapsulās, jo saņurcītas naudaszīmes kolekcionārus neinteresē. Mūslaiku naudai jābūt ideālā stāvoklī, vēl nebijušai apgrozībā. Protams, ja nevar dabūt labas kvalitātes naudu, tad pērk tādu, kāda ir. Piemēram, Lietuvas Dižkunigaitijas monētas," stāstījis Laurinavičs. 

Kā liecina Lietuvas Bankas dati, šobrīd kopējā iedzīvotāju rīcībā esošās naudas apjomā litu īpatsvars vēl ir 23%. Apgrozījumā vēl palicis vairāk nekā miljards litu banknotēs, monētās un kolekciju monētās. 

Jau vēstīts, ka Lietuva gadumijā pievienojās eirozonai, kļūstot par tās 19. un, domājams, šobrīd arī pēdējo dalībvalsti. Kopš mēneša vidus visās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās Lietuvā vairs tiek pieņemti tikai eiro. 

Litus bez maksas līdz februāra beigām varēs apmainīt pret eiro vairāk nekā 300 pasta nodaļās, līdz gada vidum - visās Lietuvas komercbankās, bet dažas komercbankas bezmaksas apmaiņu veiks visu 2015.gadu. Lietuvas Banka litus pret eiro mainīs bez termiņa ierobežojuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits