Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Makrona preses dienesta vadītājs atkāpjas no amata

Francijas prezidenta Emanuela Makrona preses dienesta vadītājs paziņojis par atkāpšanos no amata, kas varētu būt zīme, ka politiskie skandāli un "dzelteno vestu" protesti sāk sašaurināt prezidenta tuvāko cilvēku loku.

Silvēns Fors, kurš veidoja Makrona priekšvēlēšanu kampaņu un sarakstījis vairākas no viņa spilgtākajām runām, atstāj amatu personisku iemeslu dēļ, paziņojuši ministri Francijas valdībā.

"Pēc divarpus gadu nerimstoša darba, strādājot pie kandidāta un pēc tam mūsu prezidenta, es vēlos ķerties pie citiem profesionāliem un personiskiem projektiem, un, galvenais, veltīt vairāk laika savai ģimenei," ziņu aģentūrai AFP sacīja Fors.

Gada nogalē Makrona komandu pameta arī viņa politiskais padomnieks, lai vadītu Francijas valdošās partijas kampaņu pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Medijos izplatījušās ziņas, ka arī citi padomnieki apsver aiziešanu.

Privātās sarunās cilvēki, kas strādā pie Makrona, izteikušies, ka reformu gaita, Prezidenta hiperaktivitāte, biežie ārvalstu ceļojumi un nebeidzamā mediju uzmanība negatīvi ietekmē pat vislojālākos līdzgaitniekus.

Pēc Makrona uzvaras prezidenta vēlēšanās 2017.gada maijā Fors pievērsās viņa runu rakstīšanai, bet pagājušajā vasarā Makrons pārliecināja viņu atgriezties pie attiecību veidošanas ar medijiem. Fors šo uzdevumu uzņēmās pēc Makrona bijušā miesassarga vardarbīgā izlēciena un skandāla, kas izraisījās pēc Elizejas mēģinājuma noklusēt šo lietu.

Skandāls negatīvi ietekmēja Makrona popularitāti, un sabiedrībā nostiprinājies priekšstats par viņu kā par iedomīgu prezidentu, kurš stāv tālu no ierindas francūžu dzīves un to problēmām.

Novembrī Francijā sākās protesti pret plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet tie ātri pārauga plašākā kustībā pret Makrona politiku.

Lai gan prezidentam nācies piekāpties protestētājiem vairākos jautājumos, viņš vēlas turpināt reformas, tostarp ieviest stingrākus noteikumus bezdarba pabalsta saņemšanai un apvienot pensiju plānus vienā sistēmā. Šīs ieceres var dot jaunu elpu protestu kustībai.

Jaungada uzrunā Makrons neizrādīja nekādu vēlmi atteikties no saviem plāniem.

"Pēdējos gados mēs esam skaļi nolieguši realitāti. Mēs nevaram strādāt mazāk, pelnīt vairāk, samazināt nodokļus un palielināt tēriņus," uzsvēra prezidents, kura popularitātes reitings pašreiz ir rekordzems.

Top komentāri

TrollisJT
T
Es neesmu pētījis Makrona biogrāfiju, bet noprotu, ka viņš ir bijis ne maza kalibra finansists... tātad - grāmatvedis. Grāmatvežu domāšana ir savādāka, nekā cilvēkiem. Vienkārši - savādāka. Viņi bieži aiz cipariem neredz cilvēkus. Viņiem arī nav jāredz, ko nevar tekt par politiķiem. Politiķiem noteikti ir vajadzīgi perfekti grāmatveži, bet grāmatvežiem noteikti nevajadzētu kļūt par politiķiem. PS. Bet ir laba ziņa... pastāv iespēja, ka tas aizgājušais preses sekretārs varētu uz pusslodzi padarboties pie mūsu vadoņiem.
youtube
y
Pirms Francijas prezidenta vēlēšanām internetā tika izplatīts video, kur kāds itāļu psihiatrs sniedza Makrona psiholoģisko portretu. Man toreiz likās, ka to varēja pasūtīt tikai Putins. Kaut ko riebīgāku nekad nebiju dzirdējis. Viņam bija 15 gadi, viņa pavedinātājai - 40, graujošs notikums pusaudža dzīvē. Vesela stunda par to, kā tas ietekmē viņa uzvedību un pasaules uzskatu. Pusotru gadu vēlāk man šis video nejauši gadījās atkal. Sāku to klausīties un … biju pārsteigts - tā nebija nekāda nomelnošana, itāļu psihiatrs jau toreiz aprakstīja to, ko franči tagad redz un dzird savos TV ekrānos un kā politiku izjūt uz savas ādas.
Skandāls nav beidzies
S
Françi jau riko totalizatoru par to, kàdà veidà 'gimenes draugs' tiks novàkts. https://fr.yahoo.com/news/alexandre-benalla-d%C3%A9cid%C3%A9-%C3%A0-se-112156680.html
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits