Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Makrons gatavojas sākt sabiedriskās debates par valsts politiku

Francijas prezidents Emanuels Makrons atcēlis plānoto vizīti valsts dienvidos, lai sāktu protestētājiem solītās sabiedriskās debates par valsts politiku, pirmdien ziņo avots Elizejas pilī.

Makrons atcēlis braucienu uz Biaricu, kur bija plānots apspriest G7 samitu, kuru nākamgad rīkos Francija. Tā vietā prezidents sasauca tikšanos ar ministriem, lai apspriestu sabiedrisko debašu organizēšanu, pavēstījis avots.

Protesti Francijā sākās 17.novembrī kā reakcija uz plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret prezidenta Emanuela Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Demonstrācijas Francijā notika arī sestdien, taču protestētāju skaits, kaut mērāms tūkstošos, bija krietni mazāks nekā iepriekšējās nedēļās.

Piekāpjoties protestētājiem, Makrons apsolījis, ka, sākot ar nākamo gadu, minimālā mēnešalga tiks palielināta par 100 eiro. Šo pieaugumu finansēs valdība, nevis darba devēji.

Makrons piekāpies arī attiecībā uz izteikti nepopulāro nodokļu palielināšanu pensionāriem, ko ieviesa viņa valdība. Tāpat prezidents aicinājis visus uzņēmumus, kas to var atļauties, piešķirt saviem darbiniekiem gada noslēguma prēmijas, kas netiks apliktas ar nodokli.

Francijas premjerministrs Eduārs Filips svētdien apstiprināja, ka šie pasākumi kopumā izmaksās aptuveni desmit miljardus eiro.

Izmaiņas nodokļos un valsts izdevumu samazināšana palīdzēs segt aptuveni četrus miljardus eiro no šīs summas, laikrakstam Les Echos norādīja Filips.

Valdība plāno samazināt valsts izdevumus par vienu līdz 1,5 miljardiem eiro, kā arī ietaupīt 1,8 miljardus eiro, atliekot plānotos uzņēmuma nodokļu samazinājumus, sacīja premjerministrs.

Vēl 500 miljonus plānots iegūt no jaunā nodokļa lielajām digitālajām kompānijām, viņš piebilda, apstiprinot, ka Francija plāno ieviest savu nodokli vēl pirms vienošanās Eiropas līmenī.

Filips sacīja, ka visu šo pasākumu rezultātā Francijas budžeta deficīts 2019.gadā būs 3,2% no iekšzemes kopprodukta. Deficīts tādējādi pārsniegs Eiropas Savienības (ES) noteiktos griestus, kas ir 3% no IKP, ko Makrons bija solījis ievērot.

Francija savu budžeta deficītu samazināja zem 3% no IKP pagājušajā gadā, kas bija pirmā reize kopš globālās ekonomikas krīzes 2008.gadā. Reaģējot uz to, ES jūnijā pārtrauca disciplināro procedūru par pārmērīgu deficītu, ko tā sāka pret Franciju 2009.gadā.

Francijas ministri apgalvo, ka budžeta deficīta pieaugums būs tikai vienu gadu.

Top komentāri

bet
b
Protestētājiem nav vajadzīga nekāda muldēšana, nekādas debates, viņu prasības ir pietiekami skaidras - atjaunot tautai tiesības ierosināt referendumus, izbeigt imigrāciju, proporcionālā vēlēšanu sistēma. Vārdu sakot viss tas, pret ko iestājas Makrons, līdz ar to saprotama arī papildprasība - Makrona demisija.
reptilis
r
Vai tad biedri franči pirms devās vēlēt ,nedzirdēja biedra Makarona valsts politikas redzējumu?? ....,bet ,ja nopietni,tad ES ir tādas pašas problēmas,kā PSRS .....nu,nav soms audzināšanas un pasaules uztveres ziņā vienāds ar grieķi vai pašreizējo francūzi....tuvākā ekonomiskā krīze parādīs,ka jātgriežās pie pirmsākumiem EK!
Apčidrinskis
A
Francijas vienīgais ceļš ir pievienoties Āfrikai, kas jau de facto ir noticis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits