Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Sākotnēji miermīlīgie protesti pārauguši vardarbībā un demolēšanā

Makrons lūdz premjeru tikties ar partiju vadītājiem un protestu rīkotāju pārstāvjiem

Francijas prezidents Emanuels Makrons svētdien lūdzis premjerministru Eduāru Filipu tikties ar parlamentā pārstāvēto partiju vadītājiem, reaģējot uz sestdien notikušajiem vardarbīgajiem protestiem pret degvielas nodokļa palielināšanu un dzīves dārdzību, kuros visā valstī cietuši 263 cilvēki. Vienlaikus uz sarunām tiks uzaicināti arī Dzelteno vestu protestu rīkotāju grupas pārstāvji, norādījuši avoti Elizejas pilī.

Kā ziņots, Parīzes policija sestdien laida darbā asaru gāzi un ūdensmetēju pret protestētājiem, kas mēģināja izlauzties cauri nožogojumiem Elizejas laukos. Pilsētā tika slēgtas desmitiem ielu un vairākas metro stacijas.

Dzelteno vestu protestos, kas izvērsās vardarbībā, cietuši tūristu iecienītākie Francijas galvaspilsētas rajoni. Protestētāji dedzināja automašīnas, izsita skatlogus, izlaupīja veikalus, apmētāja ar akmeņiem policiju un apkrāsoja Triumfa arku un ēku fasādes ar daudzkrāsainiem grafiti.

Visā Francijā protestos cietuši 263 cilvēki, tai skaitā Parīzē 133, no tiem 23 policisti. Pēc sadursmēm aizturēti 412 cilvēki un 378 no viņiem noteikts apcietinājums.

Makrons tūlīt pēc atgriešanās no G-20 samita Buenosairesā apstaigāja protestos cietušo Parīzes rajonu un sasauca apspriedi, kurā piedalījās premjers, iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs un drošības dienestu amatpersonas.

Protesti pret degvielas nodokļa paaugstināšanu Francijā sākās pirms divām nedēļām. Filips piektdien jau tikās ar diviem Dzelteno vestu pārstāvjiem, bet viens no viņiem devās projām no tikšanās, nesagaidījis tās beigas.

Top komentāri

ļuļa
ļ
a) kāpēc devās prom dzelteno vestu pārstāvis piektdien? tāpēc, ka viņš gribēja šo sarunu ar premjeru padarīt plašai publikai pieejamu, bet viņam to aizliedza. un tad viņš aizgāja, jo reformas attiecas uz visiem, un visiem cilvēkiem ir tiesības zināt par sarunu gaitu. b) makarons jau ir paziņojis, ka ne pie kā neapstāsies, lai apturētu protestus - kā iespējamos variantus minot gan karastāvokļa izsludināšanu, gan ārkārtas situāciju, gan velns zin ko vēl. jauki - nevis iet pretī tautas visnotaļ saprotamajām prasībām, bet vēl draudēt ar spēka pielietošanu - tāda mums tā demokrātija eiropā.
jautājums
j
Citāts: "Makrons lūdz premjeru tikties ar partiju vadītājiem un protestu rīkotāju pārstāvjiem". Ko? Kas par protestiem? "Diena" neko par protestiem nekad nav rakstījusi. Kādi protesti? Vai kaut kas ir noticis? Vai "Diena" ir aizmirsusi mūs informēt?
bet
b
Protestos ir piedalījušies 136 tūkstoši cilvēku (pēc iekšlietu ministra datiem, viņš gan mēdz pēc nedēļas divkāršot iepriekšējo protestu skaitļus, lai kārtējie protesti neizskatītos masveidīgāki par iepriekšējiem). No šiem 136 tūkstošiem tikai 5,5 tūkstoši bija Parīzē. Un no šiem 5,5 tūkstošiem tikai daļa bija provokatori. Un tika par šiem provokatoriem runā Makrons. Nez kāpēc viņš ir aizmirsis par tiem 130 tūkstošiem, kas miermīlīgi protestēja visā Francijā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits