Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Makrons: Mēs katedrāli atjaunosim

Francijas prezidents Emanuels Makrons apsolījis, ka ugunsgrēkā nopostītā Parīzes Dievmātes katedrāle - viens no vislabāk zināmajiem Eiropas arhitektūras un kultūras pieminekļiem - atjaunos. Iespaidīgus ziedojumus atjaunošanai solījuši arī mecenāti, viens no tiem pat 100 miljonu eiro apmērā.

Kamēr pirmdienas vakarā vienu brīdi jau šķita, ka vēsturisko objektu varētu neizdoties glābt, otrdienas rīts pienāca ar pozitīvākām ziņām - pēc aptuveni 500 ugunsdzēsēju smaga darba visas nakts garumā izdevās glābt gan katedrāles abus galvenos torņus, gan zvanu torni. Ugunsgrēks faktiski ir likvidēts, vēl notiek ēkas dzesēšana ar ūdeni.

Labā ziņa ir arī tā, ka ugunsdzēsējiem izdevies no liesmām un ūdens izglābt vērtīgus mākslas darbus, tostarp dažādus reliģiskus artefaktus, kas katedrālē atrodas jau kopš 12. un 13. gadsimta.

Diemžēl liesmas nopostījušas divas trešdaļas vēsturisko jumta konstrukciju.

Pagaidām oficiāls ugunsgrēka cēlonis vēl nav nosaukts, bet viss liecina par nolaidīgu rīcību katedrāles renovācijas darbu laikā. Aculiecinieki ziņo, ka liesmas vispirms izplatījušās tieši daļā, kur notiek renovācija. 

Otrdienas naktī, apmeklējot degošo katedrāli, Francijas prezidents Makrons uzrunā norādīja, ka "sliktākais ir novērsts", ar to domājot scenāriju, kurā katedrāli neizdotos glābt un tā nodegtu pavisam. Prezidents jau izziņojis starptautisku ziedojumu vākšanas kampaņu katedrāles atjaunošanai, raksta BBC.

"Mēs kopīgiem spēkiem atjaunosim katedrāli. Atjaunošana Francijai bez šaubām ir viena no tuvāko gadu misijām. Tieši to sagaida Francijas iedzīvotāji," piebilda Makrons.

Ziedojumu vākšanas kampaņu koordinēs organizācija Fondation du Patrimoine.

Miljardieris Fransuā-Anrī Pino, Kering grupas, kurai pieder tādi zīmoli kā Gucci un Yves Saint Lauren, vadītājs jau paziņojis, ka atjaunošanai nolēmis ziedot 100 miljonus eiro, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Top komentāri

nu nu
n
Kaut ko tādu atjaunot ir gadu desmiti.
bet
b
"Diemžēl liesmas nopostījušas divas trešdaļas vēsturisko jumta konstrukciju." Parādiet man to trešdaļu, kas ir saglabājusies. Nevienā video un nevienā bildē nespēju to pamanīt.
jautājums
j
Vai Makrona purkšķis obligāti bija jāpublicē? Vai varēja iedomāties, ka Francijas valsts varētu neatjaunot šo katedrāli? Makrons, kurš visu ir salaidis grīstē, tagad tēlos dižu atjaunotāju...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits