Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Merkele aicina partijas pielikt lielākas pūles koalīcijas izveidošanai

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien aicinājusi koalīcijas sarunās iesaistītās partijas pielikt vēl lielākas pūles, lai atrisinātu starp tām pastāvošās domstarpības.

Telefona konferencē ar viņas vadīto kristīgo demokrātu (CDU) valdes locekļiem Merkele uzsvēra, ka partijai jādara viss, lai tiktu izveidota jaunā koalīcija ar liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) un "zaļajiem".

"Tam nepieciešama visu griba," piebilda kanclere. "No CDU puses griba ir."

Sākotnējās koalīcijas sarunas, kuras bija paredzēts pabeigt līdz ceturtdienai, ievilkās līdz piektdienas rītam, taču pēc 15 stundas ilgām diskusijām tā arī rezultātus nedeva.

Sarunu izgāšanās draud ar nepieciešamību izsludināt jaunas vēlēšanas, taču tradicionālās partijas to nevēlas, jo baidās, ka tādējādi savas pozīcijas vēl vairāk nostiprinās pret imigrāciju noskaņotā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD), kas septembrī notikušajās vēlēšanās pirmo reizi iekļuva Bundestāgā.

Sarunas atsākās piektdienas pēcpusdienā, un jau izskanējuši pieņēmumi, ka tās var ievilkties arī nedēļas nogalē, jo starp partijām joprojām pastāv dziļas domstarpības gan par finanšu politiku, gan par klimata izmaiņu ierobežošanu, gan par imigrāciju.

"Tas nebūs viegli, tas būs smagi," pirms sarunu atsākšanas atzina Merkele. "Uzdevums izveidot jauno valdību Vācijai ir tik svarīgs, ka tā dēļ ir vērts papūlēties."

Tikmēr jau četras nedēļas ilgušās sarunas, šķiet, vāciešus ir nogurdinājušas, un viņu ticība tā dēvētajai Jamaikas koalīcijai sākusi izplēnēt.

Atbalsts CDU, tās Bavārijas meitaspartijas CSU, FDP un "zaļo" veidotai valdībai kopš oktobra sarucis par septiņiem procentpunktiem, un šobrīd "Jamaikas koalīciju" vēlas vairs tikai 50% vēlētāju, liecina sabiedriskās raidorganizācijas ZDF piektdien publiskotie aptaujas rezultāti.

Vienlaikus 68% aptaujāto izteikušies, ka sarunu neveiksmes gadījumā priekšroku dotu pirmstermiņa vēlēšanām.

Trīspusējā CDU/CSU, FDP un "zaļo" koalīcija šobrīd faktiski ir vienīgā iespējamā kombinācija vairākuma nodrošināšanai parlamenta apakšpalātā, jo līdzšinējie konservatīvo koalīcijas partneri sociāldemokrāti (SPD) pēc vēsturiskās sagrāves septembra vēlēšanās paziņojuši ka pāriet opozīcijā.

Savukārt sadarbību ar AfD visas pārējās Bundestāgā pārstāvētās partijas ir kategoriski noraidījušas, bet sadarbība ar kreiso ekstrēmistu partiju "Die Linke" ("Kreisie") nav pieņemama nedz konservatīvajiem nedz liberāļiem.

Tikmēr SPD līderis Martins Šulcs piektdien jau nācis klajā ar aicinājumu rīkot ārkārtas vēlēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits