Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Sarunas ieilgušas visu nakti

Merkeles konservatīvie beidzot tuvu koalīcijas līgumam ar sociāldemokrātiem

Pēc ilgām sarunām starp Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadīto konservatīvo bloks CDU/CSU un centriski kreisajiem sociāldemokrātiem (SDP) panākta konceptuāla vienošanās par valdības izveidi, vēsta Deutsche Welle.

Kā raksta Deutsche Welle, koalīcijas līguma saskaņošana paver labas izredzes Merkelei ceturto termiņu pēc kārtas ieņemt Vācijas kancleres posteni.

Par to, ka panākta vienošanās, trešdienas rītā pirmie ziņoja Vācijas izdevumi Der Spiegel un ARD. Par to vietnē Twitter ierakstos paziņojuši arī vairāki politiķi. Visticamāk, oficiāls paziņojums gaidāms vēlāk šīs dienas gaitā.

Sākotnējās ziņas liecina, ka sociāldemokrāti tiks pie finanšu ministra posteņa, kas uzskatāms par lielu ieguvumu. Līdz ar to, ka SPD pārziņā nonāks Vācijas finanšu ministra amats, ko līdz šim ieņēma CDU politiķis Volfgangs Šeible, visticamāk, gaidāmas pārmaiņas Vācijas eirozonas politikā, atzīst mediji.

Finanšu ministra amatā jaunajā valdībā stāsies līdzšinējais Hamburgas mērs sociāldemokrāts Olafs Šolcs, kurš kļūs arī par vicekancleru, pavēstīja avoti partijā.

Tāpat sociāldemokrāti varētu savā pārraudzībā saglabāt Ārlietu ministriju un iegūt nodarbinātības un sociālās labklājības ministra portfeli, kamēr Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderis Horsts Zēhofers varētu kļūt par iekšlietu ministru. 

Līdzšinējais iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs, kura pilnvaru laikā izvērsās bēgļu krīze un notika vairāki terorakti, trešdien paziņoja, ka līdz ar CDU/CSU un SPD vienošanos plāno pamest valdību.

De Mezjērs, kuru vēl nesen minēja kā Merkeles iespējamo mantinieku, ir viens no lielākajiem zaudētājiem koalīcijas sarunu kompromisos.

SPD līderis Martins Šulcs jau iepriekš šonedēļ uzsvēra, ka partija ir panākusi piekāpšanos no konservatīvo puses apmaiņā pret atbalstu "lielās koalīcijas" atjaunošanai.

Tikmēr avoti SPD paziņojuši, ka Šulcs atkāpsies no partijas vadītāja amata, ko nodos SPD Bundestāga frakcijas līderei Andreai Nālesai. Pats Šulcs jaunajā valdībā ieņemšot ārlietu ministra amatu.

Sarunas bez pārtraukuma ilgušas kopš otrdienas rīta, un pēdējās lielākās domstarpības esot bijušas par strādājošo tiesību jautājumiem un veselības aprūpes jautājumiem. 

Jāatgādina, ka sākotnēji sociāldemokrāti noraidīja iespēju veidot valdību ar Merkeles vadītajiem kristīgajiem demokrātiem un CSU, bet pēc vairākus mēnešus ieilguša strupceļa nu beidzot notikusi virzība uz priekšu. Kā raksta BBC, galvenā teikšana par to, vai koalīcijas līgumu pieņemt, būs SDP biedriem, un balsošana varētu notikt tuvāko nedēļu laikā.

Ja sociāldemokrāti tomēr noraidīs atgriešanos "lielajā koalīcijā", Merkelei atliks vienīgi iespēja uzņemties mazākuma valdības vadību vai arī izsludināt jaunas vēlēšanas.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Merkele nav "konservatīva"
M
Viņa drīzāk ir radikāle un komūniste kas grib izjaukt tradicionālo Vāciju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits