Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Merkeles kristīgie demokrāti nobalso par lielo koalīciju ar sociāldemokrātiem

Kā jau tika prognozēts, Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītie kristīgie demokrāti (CDU) pirmdien ar lielu balsu vairākumu apstiprinājuši koalīcijas līgumu ar sociāldemokrātiem (SPD).

No klātesošajiem 975 kongresa delegātiem pret tā saukto lielo koalīciju balsoja tikai 27. Tomēr, lai koalīcijas līgums stātos spēkā, to vēl jāatbalsta arī SPD ierindas biedriem partijas iekšējā referendumā. 

Žurnāls SestDiena jau rakstīja, ka CDU/CSU koalīcijas vienošanos ar SPD parakstīja 136 dienas pēc vēlēšanām. Tik ilgi bez valdības Vācija bija pirmo reizi Merkeles vairāk nekā 12 valdīšanas gados. Piemēram, 2009. gadā Merkeles otro valdību, kurā strādāja arī FDP, izdevās izveidot 31 dienā. Turklāt jaunizveidotā valdība patiesībā vēl nemaz nevar sākt darbu. Tas teorētiski varētu notikt tikai marta sākumā, kad sociāldemokrāti izziņos rezultātus 464 tūkstošu partijas biedru pasta balsojumam, kurā viņiem jāatbalsta vai jānoraida 7. februārī noslēgtā vienošanās ar konservatīvajiem.

Centriski kreisās partijas iekšienē valda nevienprātība. SPD līdzšinējais vadītājs Martins Šulcs, kurš šonedēļ atkāpās no amata, pēc vēlēšanām septembrī paziņoja, ka partija nākamos četrus gadus strādās opozīcijā. Daudzus SPD biedrus, jo īpaši jauniešu organizācijā, saniknoja Šulca nostājas maiņa un piekrišana runāt ar CDU/CSU par jaunas valdības veidošanu. Tāpēc ir pilnībā iespējams, ka vairākums ierindas sociāldemokrātu noraida turpmāku partijas darbu lielajā koalīcijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits